PRETRAGA

STANO: BORELJ POZVAO VUČIĆA I KURTIJA NA NASTAVAK DIJALOGA

 • r.micanovic
 • 15/10/2021 13:48
 • Pregleda: 31
 • http://rtvpuls.com/vesti/stano:_borelj_pozvao_vucica_i_kurtija_na_nastavak_dijaloga/36075
 • BRISEL, 15.oktobar - Šef diplomatije EU Đuzep Borelj je tokom posete SAD telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i pozvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova, prenosi Tanjug.

  To je izjavio portparol EU Peter Stano na konferenciji za medije u Briselu navodeći da su svi napori EU usmereni ka organizovanju novog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na nivou lidera.

  Povodom razgovora Borelja i državnnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borelj pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na Kosovu, a da su oba zvaničnika imala isti stav po pitanju napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

  ”Borelj i Blinken su podvukli značaj dijaloga Beograda i Prištine, koji obezbeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, rekao je Stano.

  Ponovio je da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana gde imaju ”iste ciljeve”, a da je ova poseta Borelja samo naglasila nameru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju.
  Izvor: Tanjug