PRETRAGA

STANO: SPORAZUM BG I PR MORA BITI PRIHVATLJIV ZA DRŽAVE EU ALI I Z.BALKANA

 • r.micanovic
 • 18/05/2020 14:30
 • Pregleda: 34
 • http://rtvpuls.com/vesti/stano:_sporazum_bg_i_pr_mora_biti_prihvatljiv_za_drzave_eu_ali_i_zbalkana/28579
 • BRISEL, 18.maj - Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je Miroslav Lajčak postavljen i govori u ime visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja, te da je jasno stavio do znanja stranama uključenim u dijalog Beograda i Prištine kakav bi trebalo da bude konačan sporazum, prenosi Gezeta Ekspres.

  Kada je u pitanju ideja korekcije granica, Stano je rekao da su stavovi Borelja i Lajčka u skladu sa dugoročnim stavovima EU.

  Pre nekoliko dana Borelj je rekao da je ideja o korekciji granica ili razmeni teritorija pitanje koje bi trebalo rešiti između Srbije i Kosova, te da Brisel ne diktira oko čega bi strane trebalo ili ne bi trebalo da se dogovore.

  Nakon toga, specijalni predstavnik EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, izjavio je da ideja o razmeni teritorija ne doprinosi stabilnosti u regionu i nije u skladu sa međunarodnim pravom.

  Portparol EU Peter Stano u odgovoru za Gezetu Ekspres objašnjava da su stavovi Borelja i Lajčaka o ideji razmene teritorija u skladu sa dugoročnim stavom Brisala i da je pogrešno te izjave tumačiti drugačije.

  „Što se tiče razmene teriotrija,  komentari visokog predstavnika Borelja i specijalnog predstavnika EU Lajčaka u skladu su sa našim dugoročnim stavom. Drugim rečima, ne bi ih trebalo nekorektno i pogrešno tumačiti“, rekao je Stano za Gazetu Ekspres.

  Stano je podsetio da je Borelj više puta naglašavao da Srbija i Kosovo moraju da reše svoje probleme bez odlaganja i pokažu da su spremni da idu dalje ka EU integracijama.

  "Kosovo i Srbija moraju postići sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. To će pokazati da su konačno rešili probleme iz prošlosti i da su spremni da idu dalje na svom evropskom putu", rekao je Stano.

  Ukazao je i da konačan sporazum između Kosova i Srbije mora biti u skladu sa međunarodnim pravom ali i prihvatljiv za države članice Evropske unije i zemlje regiona Zapadnog Balkana.

  Stano je rekao da je Lajčak imenovan i govori u ime Borelja i da je izneo ovo stajalište o konačnom sporazumu stranama uključenim u dijalog.

  "Takav sporazum mora biti u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije uz poštovanje međunarodnog prava. Da bi bio trajan, sporazum mora biti prihvatljiv za region i za države članice EU. Ovo je poruka koju je poslao Lajčak", rekao je Stano za Gazetu Ekpres.

  Na pitanje o spremnosti Rusije da se uključi u proces dijaloga između Srbije i Kosova, Stano je rekao da za direktno uključenje partnera u razgovore mora da postoji zajednički dogovor strana koje učestvuju u dijalogu.

  "Na stranama je da se zajednički dogovore o direktnoj uključenosti partnera u dijalog pod okriljem EU. Dijalog između Beograda i Prištine omogućila je EU od samog početka 2011", rekao je Stano.

  On je naveo da EU radi na uspešnom okončanju dijaloga kojim bi se rešili svi sporovi koji su ostali nerešeni između Srbije i Kosova.

  "Radimo na uspešnom okončanju dijaloga, na postizanju sveobuhvatne normalizacije i konačnog sporazuma koji će rešiti sva nerešena pitanja", zaključio je portparol .
  Izvor: Gazeta express


  PULS NARODA