PRETRAGA

STO NOVIH KUĆA I ZATVARANJE KOLEKTIVNIH CENTARA DO KRAJA GODINE

 • r.micanovic
 • 17/10/2020 12:40
 • Pregleda: 92
 • http://rtvpuls.com/vesti/sto_novih_kuca_i_zatvaranje_kolektivnih_centara_do_kraja_godine/31073
 • GRAČANICA, 17.oktobar - Do kraja godine najavljuje se završetak gradnje 101 kuće za raseljene i socijalno ugrožene porodice na Kosovu, čime će biti zbrinuto oko 500 njihovih članova, saopštili su iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  Prethodnih dana kuće su dobile porodice iz Gračanice i Obilića, javlja RTV.

  Petočlana porodica Đorđević iz Lapljeg Sela kod Gračanice jedna je od ukupno sedam kojima su prethodnih dana uručeni ključevi nove kuće.

  Snežana kaže da su uslovi života u staroj kući bili loši te im ovakva pomoć u mnogome olakšava celokupnu životnu situaciju u kojoj su se našli nakon sukoba 1999.

  "Živeli smo u veoma teškim uslovima, sa troje dece. S obzirom na to da od 1999.godine ne radimo ni muž i ni ja, već smo na minimlcu,a privatno kako se ko snađe. Deca su već porasla, sada su dva studenta, a najmlađi četvrta godina srednje.Teško je", rekla je Snežana.

  Ona objašnjava da su pokušavali u više navrata da kuću renoviraju ali se to nije pokazalo kao trajno rešenje.

  Za novi objekat nisu, kaže, imali dovoljno novca.

  "Mnogo nam znači i za decu, može društvo sada da im dođe i veoma smo zahvalni Ministarstvu i ministru (Daliboru) Jevtiću. Volela bih i da drugi kojima je to neophodno takođe dobiju ovakav vid pomoći", rekla je Snežana Đorđević.

  Porodice koje su ovih dana dobile krov nad glavom su iz opština Obilić i Gračanica, ali se projekat "Povratak i reintegracija" koji ove godine realizuje Ministarstvo za zajednice i povratak odnosi na izgradnju i opremanje 101 kuće širom Kosova.

  "Polovina njih je već sagrađena, oko 53, njih 20 je u procesu izgradnje, a 38 kuća će biti započeto i završeno do kraja godine. Tako da će ukupno biti zbrinuto oko 500 članova tih porodica. Porodice će dobiti i podsticajna sredstva za ekonomsko osnaživanje", objasnio je portparol tog ministarstva Uroš Staletović.

  Staletović, takođe dodaje da je u toku i proces zatvaranja kolektivnih centara na Kosovu.

  "Već u ponedeljak imamo tehnički prijem za dve zgrade u opštini Štrpce, do kraja novembra biće još tri zgrade, tako da će 86 porodica iz kolektivnih centara preći u svoje nove domove, a 24 stambene jedinice biti dodeljene socijalno ugroženim porodicama. Naselje Bergen koje je u opštini Gračanica, gde ljudi nisu imali adekvatne uslove za život se takođe renovira, tako da će porodice već polovinom decembra moći da uđu u nove stambene jedinice. Proces zatvaranje kolektivnih centara započet je i u opštinama Leposavić i Zvečan i uspešno se realizuje", napomenuo je Staletović.

  Ukoliko se pogledaju statistički podaci, dodaje Staletović, nismo zadovoljni procesom povratka.

  Pozvao je sve raseljene sa Kosova koji su zainteresovani da se vrate u sredine iz kojih su proterani da to i učine, a Minstarstvo za zajednice i povratak pomoćiće u pogledu obezbeđivanja normalnih stambenih, a delom i ekonomskih uslova za njihov život.
  Ministarstvo za povratak i zajednice
  Izvor: RTV


  PULS NARODA