PRETRAGA

STVARAN ŽIVOT VAN FOKUSA MEDIJA

 • 24/10/2014 08:18
 • Pregleda: 375
 • http://rtvpuls.com/vesti/stvaran_zivot_van_fokusa_medija/4844
 • ČAGLAVICA, 24.oktovar- Mediji na Kosovu imaju sve manje slobode jer su izloženi pritiscima i pretnjama, ekonomski slabi, a pojedini su pod direktnim uticajem vlasti, ocenjeno je na jučerašnjoj debati u Medija centru u Čaglavici.
  Glavni i odgovorni urednik „Kontakt Plus“ radija u Kosovskoj Mitrovici Željko Tvrdišić smatra da je ključni problem medija loš ekonomski položaj, zbog čega su podložni pritiscima.
   
  „Primer koji pokazuje da je situacija u medijima nezavidna je činjenica da se novinari sve manje bave svojim poslom, a sve više propagandom. Još jedan veliki problem je što su novinari nezaštićeni. Novinari ne mogu da se izbore za sopstveni status i ne postoji iskrena novinarska solidarnost“, kazao je Tvrdišić.
   
  Predsednik Udruženja novinara Kosova Zekerija Šabani kaže da se mediji na albanskom jeziku suočavaju sa brojnim problemima, a kao jedan od najvećih navodi pretnje pojedinim novinarima.
   
  Nezavisni novinar Violeta Oroši rekla je da kritički stavovi pojedinih medija često ne nailaze na širu podršku.
   
  „Ili se većina ne slaže sa kritičkim mišljenjem, ili postoji sistem cenzure i autocenzure. U takvoj situaciji, novinari prosto ne ulaze u pojedine teme iz straha, što dovodi do toga da je novinar saučesnik nečega što apsolutno nije u redu“, navodi Violeta Oroši.
   
  Novinarka frankfurtskih vesti Jelena Petković kritikovala je beogradske medije jer smatra da nedovoljno izveštavaju o problemima Srba sa Kosova.
   
  „Medijski pristup beogradskih medija o dešavanjima na Kosovu se deli u dve sfere. Jedna je razgovor u visokoj politici gde stalno imamo izjave političara, a druga sfera su incidenti. A čitav spektar između odnosno stvaran život na Kosovu stavljen je van fokusa beogradskih medija“, kaže Petkovićeva.
   
  Ona dodaje da je na osnovu sopstvene arhive agencijskih vesti, došla do podatka koji je, kako navodi, dokaz njene tvrdnje zanemarivanja stvarnog života i problema stanovništva na Kosovu.
   
  „Beogradske agencije su ove godine emitovale 120 vesti u kojima se pominje Hašim Tači. O imovini je bilo reči samo u 30 vesti, a kada je reč o problemu naplate osiguranja samo 6 ili 7“, tvrdi Petkovićeva.
  Novinar i kniževnik Živojin Rakočević rekao je da je najveći problem u medijima moć političara da kontrolišu medije.
  „Sloboda medija zavisi od toga odakle dolazi novac. Ukoliko se medij finansira od nekoga sa strane kao što je međunarodna zajednica, onda tu ima više mogućnosti za slobodu i demokratiju. Ukoliko novac dolazi iz blizine, rad novinara je često onemogućen“, ističe Rakočević.
  Na debati je bilo reči i o upotrebi termina „Metohija“, „Kosovska Mitrovica/Kamenica“ u izveštavanju kosovskih medija.
  Živojin Rakočević smatra da se izbegavanjem i ograničavanjem korišćenja ovih termina ugrožava identitet Srba.
   
  Izvor: RTV KIMV
  Foto: RTV KIM


  PULS NARODA