PRETRAGA

STVORENA DOBRA OSNOVA ZA SAGLASNOST O PLANU

 • 15/06/2013 08:34
 • Pregleda: 341
 • http://rtvpuls.com/vesti/stvorena_dobra_osnova_za_saglasnost_o_planu/1912
 • PRIŠTINA, 15.jun - Zamenica kosovskog premijera i šefica kosovskog pregovaračkog tima u briselskom dijalogu Beograda i Prištine ocenila je danas da je stvorena dobra osnova za saglasnost o planu za primenu briselskog sporazuma.Kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, posle današnje runde razgvora Beograda i Prištine u Briselu, Tahiri je istakla da su planom za primenu sporazuma predviđene konkretne obaveze i rokovi za svaku stranu u ostvarivanju sporazuma o normalizaciji odnosa.
  "Obaveze srpske strane se odnose na rasformiranje ilegalnih struktura Srbije u oblasti pravde i bezbednosti, u kojima potpuno rasformiranje treba da se ostvari tokom septembra - odnosno 1. septembra treba da se rasformiraju strukture iz oblasti pravosuđa, dok je konačno rasformiranje struktura bezbednosti predviđeno za 30. septembar", kazala je Tahiri.
  Ona je precizirala da Vlada Srbije tokom juna treba da donese odluku o prestanku finansiranja paralelnih ilegalni struktura, kako je to predviđeno sporazumom, koji su u aprilu potpisali srpski i kosovski premijer, Ivica Dačić i Hašim Tači."Obaveze kosovske strane se odnose na integraciju Srba u kosovske strukture pravosuđa i bezbednosti. Predviđeno je da se postepenim procesom, poštujući procedure i kriterijume u skladu sa zakonima i ustavom Kosova i imajući u vidu mogućnosti prihvatanja, ostvari proces integracije Srba u odgovarajuće institucije države Kosovo", navodi se u saopštenju kosovske vlade.Obaveza kosovske strane je imenovanje regionalnog komandanta policije za četiri opštine sa srpskom većinom, što, kako se dodaje, treba da se dogodi početkom sledeće sedmice.
  "MI smo se obavezali da to ostvarimo u predviđenom roku i u skladu sa zakonskim procedurama Kosova i sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekla je Edita Tahiri.Ona je dodala da je došlo do napretka u procesu priprema za osnivanje zajednice srpskih opština, a kao konkretan korak u tom pravcu, pomenula je stvaranje ekipe koja će pripremiti i rukovoditi procesom stvaranja zajednice.
   


  PULS NARODA