PRETRAGA

SUD U SKOPLJU: NISU ISPUNJENI USLOVI ZA IZRUČENJE MORINE

 • b.antic
 • 14/08/2019 16:14
 • Pregleda: 116
 • http://rtvpuls.com/vesti/sud_u_skoplju:_nisu_ispunjeni_uslovi_za_izrucenje_morine/24768
 • SKOPLJE, 14.avgust - Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Republici Srbiji.

  U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina "državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije", te da je krivično delo za koje se tereti "počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koja je pod upravom Ujedinjenih nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine".

  Takođe u obrazloženju se navodi da je "Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Severna Makedonija priznaje tu nezavisnost".

  "Sud se slaže sa ocenom Krivičnog veća Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahteva njegovo izručenje, već Republike Kosovo, kao i zbog činjenice da je krivično delo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Kosova 1999. godine", navodi se u rešenju Vrhovnog suda Severne Makedonije.

  Rešenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde, koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

  U rešenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.

  Izvor: Tanjug.
   


  PULS NARODA