PRETRAGA

SUROJI: KOSOVSKA VLADA BI PALA I DA HARADINAJ NIJE DAO OSTAVKU

 • b.antic
 • 10/08/2019 15:20
 • Pregleda: 161
 • http://rtvpuls.com/vesti/suroji:_kosovska_vlada_bi_pala_i_da_haradinaj_nije_dao_ostavku/24720
 • PRIŠTINA, 10.avgust - Prištinski publicista Veton Suroi smatra da je  kosovska vlada odavno izgubila legitimitet i da bi najverovatnije pala ove jeseni da Ramuš Haradinaj nije podneo ostavku, prenosi Telegrafi.com.

  Prema njegovoj oceni, ostavka dosadašnjeg premijera Ramuša Haradinaja predstavlja politički čin.

  "Vlada nije imala podršku, odavno je izgubila legitimitet i uglavnom se održavala zahvaljujući legitimnoj potrebi da se odupire pokušaju predsednika da uđe u proces teritorijalne razmene sa Srbijom. Kako je projekat u velikoj meri zaustavljen, bilo je jasno da će rana jesen biti vreme za pad ove vlade. Dakle, korak je bio više politički nego što ima bilo koji drugi kontekst", rekao je Suroi.

  U intervjuu za RTV Ora iz Tirane Suroi je ocenio da je u ovom momentu na Kosovu teško formirati koaliciju, ali da nije nemoguće.

  "Teško je, ali još uvek ima prostora za koaliciju. Ako jedna stranka odluči da se pridruži koaliciji, druge stranke će takođe na to gledati na isti način. Zbog presude Ustavnog suda u velikoj meri zavisi formiranje vlade od strane stranke ili koalicije koja osvoji najviše glasova", rekao je Suroi.

  Ocenjujući bilans od Haradinajeve vlade, Suroi je rekao da je bilo neuspeha, ali je naveo i neke uspehe.

  "Haradinaj je dobro vodio proces protiv opstrukcije podele Kosova i razmene teritorija i uspeo je da stavi na agendu formiranje vojske Kosova. To su dva uspeha ove vlade. Sledi niz negativnih aktivnosti koje su kulminirale u potpunom neuspehu u nekim oblastima. To je vlada koja je u velikoj meri trošila vreme na sebe, a ne na građane Kosova", rekao je Suroi.

  Izvor: Telegraf