PRETRAGA

SVEDOK HASANAJ: KFOR POMOGAO PROTERIVANJE ALBANACA SA SEVERA

 • 04/02/2014 13:57
 • Pregleda: 340
 • http://rtvpuls.com/vesti/svedok_hasanaj:_kfor_pomogao_proterivanje_albanaca_sa_severa/3660
 • PRIŠTINA, 04.februar - "Ja bih želeo da ga (Olivera Ivanovića) vidim samo na sudu. Mislim da ga sudski organi, lokalni i međunarodni, moraju privesti pravdi i doneti pravu odluku, moraju odgovarati svi oni koji su učestvovali u tim zločinima i imaju odgovornost u bilo kom obliku", kaže Špend Hasanaj, svedok događaja u Kosovskoj Mitrovici od 3. i 4. februara 2000. godine."Sve je sprovedeno u prisustvu međunarodnih snaga. Proterivanje Albanaca sa severa bilo je podržano od strane francuskog KFOR-a. S jedne strane - Srbi nasilno proteruju, s druge strane - Francuzi pomažu evakuaciju ugroženog stanovništva", rekao je Hasanaj, a prenosi Koha Ditore.
  Prema navodima Špenda Hasanaja, Ivanović je bio koordinator grupe Srba koja je proterivala kosovske Albance iz severnog dela grada."Pred mojim vratima je bilo 10-12 ljudi, među kojima sam jasno uočio Olivera Ivanovića, koji je imao komunikator u ruci. Srbi i Albanci su pretili jedni drugima. Primetio sam gužvu i Olivera Ivanovića, kao i radio-prijemnik, kojim je koordinirao timski rad", navodi Hasanaj.
  Mirvete Hodža, Širin Kraljan, Jašar Jašari i Gani Džaka pominju se kao četiri žrtve nasilja 3. i 4. februara 2000. godine. Koha Ditore podseća da su "Albanaci imenovali mnoge Srbe koji su učestvovali u događajima februara 2000. u Kosovskoj Mitrovici", dodajući da je "do sada, u vezi sa njima uhapšen samo Oliver Ivanović, koji se tereti i za ratne zločine počinjene 1999. godine".Izvor: Radio kim.
   


  PULS NARODA