PRETRAGA

TAČI: NASTAVIĆEMO DIJALOG SA SRBIJOM

 • r.micanovic
 • 16/12/2014 16:44
 • Pregleda: 249
 • http://rtvpuls.com/vesti/taci:_nastavicemo_dijalog_sa_srbijom__/5053
 • PRIŠTINA, 16.decembar - Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da će se dijalog o normalizaciji i sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije nastaviti.
  "Sreća je da je i naš aktuelni partner, Demokratski savez Kosova, podržao sporazum iz Brisela i za to glasao u parlamentu", rekao je Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.
  Tači je predsednik Demokratske partije Kosova.
  On je kao pozitivnu ocenio i činjenicu da su i druge opozicione stranke, koje su želele da formiraju vladu, bile spremne da uđu u dijalog sa Srbijom.
  "Sada verujem da će glas razuma dominirati i podržati ovaj proces", rekao je Tači.
  Prema njegovim rečima, u tom procesu će se postići novi sporazum, dok je sporazum o pravosuđu pri kraju.
  Izrazio je očekivanje da će razgovori dve strane biti okončani obostranim priznanjem.
  Upitan šta su konkretno obećali Srpskoj listi da se vrati u Skupštinu Srbije, jer su je napustili na sednici kada se raspravljalo o Vladi Kosova i njenom programu, Tači je rekao da je sporazum koalicionih partnera javni dokument, koji je zasnovan na Ustavu i kosovskim zakonima.
  "Tu nema ničeg tajnog, njihovo predstavljanje je u skladu sa Ustavom i zakonima. Kao koalicioni parneri biće u Vladi. Vi ste videli izjavu zamenika premijera (Branimira) Stojanovića, da će biti korektni i konstruktivni", rekao je Tači.
  Predstavnici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste potpisali su 9. decembra Koalicioni sporazum o načelima za formiranje Vlade Kosova.
  Sporazum predviđa stvaranje Asocijacije srpskih opština, poseban tretman prošlih i budućih privatizacija u srpskim sredinama, povrtak interno raseljenih kao i povratak uzurpirane imovine. Izvor: Beta


  PULS NARODA