PRETRAGA

TAČI: SPORAZUM O NORMALIZACIJI SA BEOGRADOM MOGUĆ OVE GODINE

 • internet
 • 15/04/2019 09:01
 • Pregleda: 48
 • http://rtvpuls.com/vesti/taci:_sporazum_o_normalizaciji_sa_beogradom_moguc_ove_godine/23212
 • PRIŠTINA, 15.april - Predsednik Kosova Hašim Tači je za britanski Gardijan rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i dalje moguć ove godine, ali da nema planova za ukidanje takse na robu iz Srbije.
   
  Predsednik Kosova Hašim Tači je za britanski Gardijan rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i dalje moguć ove godine, ali da nema planova za ukidanje takse na robu iz Srbije koje su i dovele do obustave dijaloga.
   
  On je rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i dalje moguć, uprkos ozbiljnim zastojima poslednjih nekoliko meseci.
   
  "Moramo da sednemo čak i s našim najljućim neprijateljima, ali bez ikakvih preduslova, i pokušamo da slušamo jedni druge", rekao je Tači britanskom listu uoči konferencije u Berlinu koja će se održati 29. aprila.
   
  Prema njegovim rečima, on je ulozio "sav politički kapital koji je izgradio za dve decenije u uspeh dijaloga", kao i da bi cena neuspeha bila šteta za ceo region.
   
  "U trenutnim okolnostima, sa ovim tenzijama, ne vidim zašto bi ijedan strani investitor došao i ulagao u naš region. Jedino mirovni sporazum može da donese napredak", rekao je Tači.
   
  On je dodao i da bi demarkacija granica "mogla da bude deo svakog sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju", i istakao da ne može biti graničnih ili etničkih linija i da će i Kosovo i Srbija ostati multietničke sredine.
   
  Govoreći o Srbima na Kosovu i predsednicima opština na severu koji su podneli ostavke nakon uvođenja takse u novembru prošle godine, on je rekao da su se Srbi povukli iz političkog života na Kosovu.
   
  "Niko nema odgovor kako da se krene napred, a najveće žrtve su stanovnici Kosova, a posebno kosovski Srbi", rekao je Tači.
   
  Izvor: Tanjug