PRETRAGA

TAČI UPOZORAVA ZBOG PONOVNOG OTVARANJA PITANJA ZSO

 • b.antic
 • 16/09/2020 07:51
 • Pregleda: 42
 • http://rtvpuls.com/vesti/taci_upozorava_zbog_ponovnog_otvaranja_pitanja_zso/30537
 • PRIŠTINA, 16.septembar - Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je ponovno otvaranje teme Zajednice srpskih opština u Briselu, "korak unazad za Kosovo", da je razgovor na tu temu "opasan" i da predstavlja "dnevni red Srbije".

   "Ponovno otvaranje pitanja Zajednice u Briselu, posle jedne decenije, predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac za kosovsku državnost i kršenje suvereniteta i rizik za stvaranje Republike Srba na Kosovu", rekao je Tači nakon učešća na ceremoniji organizovanoj u Prištini povodom jevrejske Nove godine.

  Smatra da i parlament ima takvo mišljenje.

  "Kosovo mora da bude veoma oprezno. Niko nema pravo da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da će da postigne novi sporazum za Zajednicu", rekao je Tači.

  Tači tvrdi da je što se formiranja Zajednice sve završeno 2013. godine i da, po mišljenju ustavnog suda Kosova, sve što može da se učini mora da bude urađeno u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

  Kosovski ustavni sud proglasio je da sporazum o ZSO iz 2013. godine, a koji je ratifikovala Skupština Kosova nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava.

  Ustavni sud je zaključio da pravni akt kosovske vlade i statut o principima ZSO moraju da ispunjavaju ustavne standarde.

  Izvor: RTS


  PULS NARODA