PRETRAGA

TAHIRI NA SAMITU AFRIČKE UNIJE

 • 29/01/2013 08:50
 • Pregleda: 686
 • http://rtvpuls.com/vesti/tahiri_na_samitu_africke_unije/559
 • Edita Tahiri

  PRIŠTINA, 28. januar - Zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri iskoristila je posetu samitu Afričke unije u Etiopiji za razgovore s delegacijama Unije o priznavanju nezavisnost Kosova koja, kAko je ocenila, predstavlja doprinos održivom miru i stabilnosti u regionu.

  Na sajtu Vlade Kosova danas je objavljeno da su u susretima koje je Tahiri imala u Adis Abebi najavljena nova priznanja Kosova pošto su neke od zemalja članica Afričke unije u poslednjoj fazi formalizovanja priznavanja kosovske nezavisnosti.

  Tahiri je u razgovorima s ministrima spoljnih poslova zemalja članica Unije stavila akcenat ne one koje još nisu priznale nezavisnost Kosova - Egipta, Tanzanije i Sejšela i upoznala ih s relevantnim političkim, pravnim i istorijskim argumentima koji idu u prilog priznanju kosovske državnosti.

  Medju argumentima koje je Tahiri navela važna je bila i odluka Medjunarodnog suda pravde u korist nezavisnosti Kosova, navodi se na sajtu vlade u Prištini.

  Tahiri je na brojnim sastancima obavestila sagovornike o pozitivnim zbivanjima u izgradnji demokratske i suverene države, napretku na putu Kosova ka evroatlanskim integracijama. Govorila je o uspešnom završetku nadzirane nezavisnosti, kao i doprinosu koji Kosovo daje za trajni mir i stabilnost u regionu.

  "Zamenica premijera je tražila priznanje države Kosovo kao dokaz njihovog zalaganja za priznavanje žrtvovanja Kosovskog naroda za slobodu, za priznavanje zajedničkih vrednosti za slobodu i samoodredjenje i za prostiranje demokratije, mira i stabilnosti širom sveta", navodi se na sajtu kosovske vlade.

  Tahiri se takodje sastala s američkim diplomatom Donatanom Murom.

   

  Izvor: BETA


  PULS NARODA