PRETRAGA

TUŽBA ZA GENOCID SRBA NAD ALBANCIMA TEŠKO OSTVARIVA

 • 03/04/2015 09:12
 • Pregleda: 212
 • http://rtvpuls.com/vesti/tuzba_za_genocid_srba_nad_albancima_tesko_ostvariva/5770
 • BEOGRAD, 3. april – Povocom predloga "Rezolucije o genocidu Srba" koje je Demokratska partija Kosova Hašima Tačija podnela parlamentu u Prištini, vanredni profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević kaže za "Novosti" da Kosovo ne može da podnese tužbu protiv Srbije iz više razloga.
  Kosovo nije članica UN, tužbu protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde moglo bi da podnese samo po posebnoj preporuci Saveta bezbednosti UN. Međutim, čak i kada bi to uspeli, po mišljenju stručnjaka, Sud bi se gotovo izvesno proglasio nenadležnim, pišu “Novosti”.
  Pored toga, Kosovo nije ratifikovalo Konvenciju o genocidu, bez čega se ne može pokrenuti tužba za povredu prava po toj Konvenciji. A, ukoliko bi do ratifikacije došlo u narednom periodu, sledeća prepreka bi bila to što Priština govori o navodnim zločinima počinjenim 1999, a Kosovo je nezavisnost samoproglasilo 2008.
  - Čak i kada bi Sud Kosovo tretirao kao državu, problem bi bila vremenska nadležnost, jer u vreme kada su se desili sporni događaji Kosovo nije bilo članica UN, niti je prihvatalo Statut Suda - kaže Milisavljević.
  Opasnost da Priština, mimo pristanka Beograda, izvede Srbiju na optuženičku klupu pomažući se nekim zajednički potpisanim sporazumima, prema oceni sagovornika “Novosti” je isključena jer je ratifikujući Konvenciju o genocidu Srbija stavila rezervu na član 9. ovog dokumenta koji predviđa obavezujuću nadležnost MSP. To, zapravo, znači da tužena strana mora da bude saglasna sa pokretanjem procesa.
   
  PROČITAJ CEO TEKST
   
  Izvor: Novosti
  Foto: Novosti
   


  PULS NARODA