PRETRAGA

U BRISELU U TOKU KONFERENCIJA "ZAPADNOBALKANSKE ŠESTORKE"

 • r.micanovic
 • 21/04/2015 15:29
 • Pregleda: 190
 • http://rtvpuls.com/vesti/u_briselu_u_toku_konferencija_zapadnobalkanske_sestorke/5939
 • BRISEL, 21.april - U Briselu je u toku konferencija "zapadnobalkanske šestorke" na kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da je kreiranje boljih veza od krucijalnog značaja za region.
  Vučić je naglasio da će Srbija učiniti sve da podrži i ubrza sve infrastrukturne projekte koji će proći kroz njenu teritoriju.
  "Ovi projekti će povezati ljude, kompanije iz regiona će raditi zajedno na njima, a ljudi će ih posle koristiti. To će pojačati ekonomsku, ali i političku stabilnost celog regiona", istakao je premijer Vučić.
  Prema njegovim rečima, politička stabilnost je preduslov razvojnih projekata, i obrnuto.
  Vučić je zahvalio EU i njenom predstavniku u Srbiji, ambasadoru Majklu Devenportu na podršci koju su pružili Srbiji tokom poplava, kao i na finansijskim sredstvima iz fonda solidarnosti, koji je pokazao da Evropska unija nije zaboravila Srbiju.
  Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana i komesarke za saobraćaj Violete Bulc.
  O inicijativi koja je potekla sa sastanka premijera regiona u Berlinu u avgustu prošle godine, razgovaraju premijeri Srbije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.
  Na skupu učestvuje i kosovski premijer Isa Mustafa.
  Otvarajući sastanak, Han je rekao da je današnja agenda povezivanje Zapadnog Balkana.
  "Reč je o veoma konkretnim projektima, a vi svi ovde prisutni imate dovoljno ugleda da ih sprovedete. To će biti siguran signal da je Zapadni Balkan bezbedan i stabilan", istakao je Han.
  Bulc je naglasila da je najvažnije odrediti prioritete i što pre početi sa njihovom realizacijom.
  "Veoma sam veliki entuzijasta i srećna sam zbog buduće saradnje", istakla je ona.
  Crnogorski premijer Milo Đukanović zahvalio je EU na podršci regionu i zajedničkim projektima.
  On je istakao da će ovi projekti omogućiti da se region po kvalitetu života približi U niji, kao i brzu integraciju Zapadnog Balkana.
  U toku je radni ručak, a očekuje se da potom bude održana konferencija za novinare.
  Konferencija je posvećena saobraćajnoj integraciji regiona u zajedničku evropsku mrežu, a razgovara se o infrastrukturnim projektima, kako bi se saobraćajno povezali glavni gradovi, luke i finansijski centri u regionu, a Zapadni Balkan prestao da bude "usko grlo" transportne mreže EU.
  Bulc je uoči sastanka za Tanjug rekla da je Zapadni Balkan od centralne važnosti za evropsku politiku saobraćaja i da je konferencija velika šansa da počnu da se rešavaju nagomilani problemi u transportnoj infrastrukturi regiona.
  U kabinetu Hana takođe su naveli da je veoma važno to što će tokom sastanka biti predstavljeni prvi konkretni predlozi projekata.
  Na mini-samitu je, u pratnji premijera Vučića, i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
  U Briselu kažu da se konferencija naslanja na mini samit, u istom obimu, koji je 25. marta održan u Prištini, uključujući komesara Hana, kada je dogovoreno da se formira takozvano "jezgro mreže" Zapadnog Balkana, koje bi povezalo sve važnije luke, glavne gradove i privredne centre.
  Iz Brisela je ranije najavljeno i da bi EU u vrlo kratkom roku odvojio oko milijardu evra iz predpristupnih (IPA) fondova za saobraćajnu infrastrukturu u regionu, a očekuju se i sredstva iz Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. Izvor: Tanjug


  PULS NARODA