PRETRAGA

U ČETVRTAK NASTAVAK RAZGOVORA, OČEKUJEM DOGOVOR

  • 10/06/2013 12:53
  • Pregleda: 329
  • http://rtvpuls.com/vesti/u_cetvrtak_nastavak_razgovora_ocekujem_dogovor/1870
  • Nikola Selaković

    BEOGRAD, 10. jun - Ministar pravde i drzavne uprave Srbije Nikola Selaković najavio je da će se u četvrtak nastaviti razgovori timova Beograda i Prištine u oblasti pravosuđa I dodao da je preduslov za primenu sporazuma usvajanje Zakona o amnestiji."Ponoviću ono što sam rekao i u Briselu - bio bi dobar konstruktivni pritisak na Prištinu da do dogovora dođe. Ako takvog pritska bude, onda bi tokom ove nedelje mogli da očekujemo Nacrt zakona o amnestiji", rekao je Selaković. Ministar je rekao da je tim za sprovođenje sporazuma Beograda "radio vrlo ozbiljno i posvećeno" i dodao da se "to ne može reći za kolege iz Prištine".
    Prema njegovim rečima, dogovoreno je bilo da Nacrt zakona o amnestiji bude gotov do polovine juna, ali da je na poslednjem sastanku u Briselu ponuđeno "nešto što svakako nije predlog zakona".Selaković je kazao da je predlog nacrta zakona iz Beograda "na granici savršenosti" i da se odnosi na Srbe koji žive na Kosovu I Metohiji. "Odnosi se na sve pripadnike srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji su doživljavali diskriminatorski odnos institucija iz Prištine iz razloga što ne prihvataju takozvanu državu Kosovo", rekao je Selaković.
    Ministar je naveo da su sporazum i plan o primeni statusno neutralni I da, u skladu sa zakonom o amnestiji koji treba da bude usvojen, Srbi ni ubuduće neće morati da priznaju Kosovo."Ako imate slučajeve da po njihovom krvičnom zakonodavstvu neko ko je radio u sudu ili policiji samim tim što je radio za taj sud ili policiju, učinilac krivičnog dela, onda je veoma bitno donošenje Zakona o amnestiji da bi bili lišeni bilo kakve krivične odgovrnosti", rekao je Selaković. On je naveo bi Zakon o amnestiji trebalo da se odnosi na sva druga krivična dela koja su bila zasnovana na nepoštovanju nekog "kvazi ustavnog poretka Kosova". Izvor: Beta.