PRETRAGA

U MANASTIRU BANJSKA OBELEŽENA HRAMOVNA SLAVA

 • r.micanovic
 • 15/08/2019 15:25
 • Pregleda: 89
 • http://rtvpuls.com/vesti/u_manastiru_banjska_obelezena_hramovna_slava/24784
 • BANJSKA, 15.avgust - Svetom arhijerejskom liturtgijom koju je služio episkop raško prizrenski Teodosije obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog  prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“.

  U manastiru Banjska, drevnoj zadužbini kralja Milutina, povodom hramovne slave Prenos moštiju svetog  prvomučenika i arhiđakona Stefana, svetu arhijerejsku liturgiju u prisustvu velikog broja verbnika služio je vladika raško prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva ove eparhije.

  “Daće Bog da se ova svetinja još obnovi, onako kako smo započeli, da se bratstvo umnoži, da naš narod ostane na ovim prostorima i da se stvore uslovi za život našeg naroda na ovim prostorima”, poručio je Teodosije.

  Nakon liturgije usledila je Sveta tajna pričešća i tradicionalna litija oko hrama.

  Rezani su slavski kolači i određeni domaćini slave za narednu godinu.

  Gramatama za postojanu ljubav prema svetoj pravoslavnoj veri i revnosnost prema hramu Božijem, vladika Teodosije odlikovao je Mirka Ristića i Ljubišu Miletića.

  “Za svakog pravoslavnog hrišćanina, pogotovo nas Srba koji živimo na KiM, ovo priznanje znači, a ova svetinja zaslužuje mnogo više nego što joj dajemo ”, kaže za TV Most Ljubiša Miletić.

  “Bio sam i ranije nagrađivan, a ovo mi je najdraže odlikovanje. Trudiću se da i dalje nastavim sa radom, dok me služi zdravlje”, rekao je Mirko Ristić.

  U porti manastira održana je kulturna manifestacija „Staro srpski izvori Kosova i Metohije“, u okviru koje su predstavljeni tradicionalni instrumenti, pesme i igre. Ovu manifestaciju, koja se više od tri decenije održava u južnoj srpskoj pokrajini organizovao je Savez amatera Kosova i Metohije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  Izvor: TV Most


  PULS NARODA