PRETRAGA

U NEDELJU GODIŠNJICA MARTOVSKOG NASILJA

 • tehnika
 • 14/03/2013 12:02
 • Pregleda: 576
 • http://rtvpuls.com/vesti/u_nedelju_godisnjica_martovskog_nasilja/918
 • BEOGRAD, 14. mart - U nedelju, 17. marta navršava se devet godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i njihovu kulturnu i versku baštinu od dolaska medjunarodnih snaga.
  U masovnim napadima na srpska naselja i verske objekte, koji su trajali dva dana, stradalo je 19 civila - 11 Albanaca i osam Srba, a više od 900 osoba je povredjeno, medju kojima i pripadnici medjunarodne i kosovske policije. Napadi su zaustavljeni tek žustrim reagovanjem američkih jedinica u sastavu Kfora.
  Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba pobeglo je iz svojih kuća.
  Za izazivanje i učestvovanje u martovskom nasilju osumnjičeno je nekoliko desetina hiljada ljudi, ali je, uglavnom prekršajnim kaznama, kažnjeno 266 osoba.
  Povodom obeležavanja godišnjice napada Kancelarija za Kosovo i Metohiju organizovaće različite manifestacije u više gradova u Srbiji, kao i u inostranstvu.
  Sve akcije održaće se pod sloganom "Zločin bez kazne". U Prištini će u nedelju u Crkvi Svetog Nikole biti služena liturgija i održan pomen nastradalim u martovskom pogromu.
  Liturgiju će služiti vladika raško-prizrenski Teodosije, a prisutnima će se obratiti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju AleKsandar Vulin.
  U Kosovskoj Mitrovici biće organizovana i akademija "Zločin bez kazne. Pesmom protiv zveri". U programu će učestvovati pesnici iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, a specijalni gost biće pevačica Marija Šerifović.
  Biće organizovana i izložba fotografija "Zločin bez kazne. Pogrom 17-18. mart 2004. Kosovo i Metohija".

  Izvor: BETA
   


  PULS NARODA