PRETRAGA

U PRVOM TROMESEČJU IZVEZENO NA KOSOVO 90 MILIONA EVRA MANJE

 • internet
 • 11/02/2019 10:43
 • Pregleda: 69
 • http://rtvpuls.com/vesti/u_prvom_tromesecju_izvezeno_na_kosovo_90_miliona_evra_manje/22335
 • BEOGRAD, 11.februar - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, u poslednja tri meseca na Kosovu plasirano 90 miliona evra manje robe nego u istom periodu lane.
   
  Ljajić kaže da se o taksama sve više govori kao nerešivom političkom pitanju koji sprečava da dijalog između Beograda i Prištine bude nastavljen, ali, ocenjuje, da je ekonomska šteta taksi podjednako važna.
   
  "Mi ćemo do 21. februara imati tačan bilans stanja koliko je manje robe izvezeno, do sada je, za ovih 80 dana, oko 90 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu nego u istom periodu prošle godine. Trgovina je svedena na minimum ili šverc komerc radi, jer srpske robe ima na Kosovu", rekao je Ljajić za TV Pink.
   
  Navodi da srpske robe "ima na jugu Kosova, čak i u prodavnicama koje drže Albanci", a sumnja se, navodi, "da srpska roba ide u Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju, a zatim na Kosovo".
   
  "Ekonomska šteta je evidentna, ali takse su izazvale pre svega ozbiljnu političku krizu i na Kosovu, mi sada ne znamo da li će pre biti ukinute takse ili će pasti Haradinajeva vlada. U ovom trenutku to je ključno pitanje", rekao je Ljajić.
   
  Smatra da "takse postaju faktor od kojeg zavisi da li će Haradinaj ostati na vlasti ili ne, jer ako ukine takse izgubiće poverenje kod birača na Kosovu".
   
  "Haradinaj isključivo iz tog razloga istrajava na taksama koje su besmislene", rekao je Ljajić.
   
  Prema njegovim rečima, dobra stvar je što je po prvi put "postignut konsenzus" u međunarodnoj zajednici da takse ne vode nikud i da ozbiljno ugrožavaju nastavak dijaloga.
   
  "Video sam izjavu Čitaku da su takse samo izgovor Srbije da ne pregovara. A o čemu da se pregovara, kako da rešavamo teška pitanja nestalih lica, imovine, ZSO, koja će se otvoriti tokom dijaloga, kada ne možemo da se dogovorimo oko plazma keksa", upitao je Ljajić.
   
  On kaže da je bitan i stav SAD po tom pitanju, koja je osudila uvođenje taksi i više puta pozvali Prištinu da ih ukine kako bi se dijalog nastavio, kao i da će američka administracija podržati bilo kakav dogovor koji postignu Beograd i Priština.
   
  Izvor: Tanjug