PRETRAGA

UHAPSILI ME DA ZASTRAŠE SRBE

 • 28/05/2014 12:22
 • Pregleda: 376
 • http://rtvpuls.com/vesti/uhapsili_me_da_zastrase_srbe/4338
 • KOSOVSKA MITROVICA, 28. maj - Lider SDP Oliver Ivanović, koji je bez podignute optužnice već puna četiri meseca u pritvoru, smatra da je jedan od razloga što ga drže u zatvoru poruka Srbima da će odgovarati za navodne ratne zločine."Teško mi je naći prave reči za opis stanja u kojem se trenutno nalazim. Sve je jasnije da moram dokazivati svoju nevinost, umesto da budem zaštićen kao čovek, ličnost iz javnog i političkog života dok tužilac ne obezbedi dokaze?! U toj sam igri, i hteo ne hteo moram igrati po tim pravilima", istakao je Ivanović .U intervjuu organizovanom uz posredovanje Ivanovićevog advokata, na pitanje o umešanosti politike u njegovo hapšenje, on kaže da će po svojoj prilici i kosovske parlamentarne izbore pratiti iz pritvora i da "Euleks tužilac istrajava na zahtevima da se pritvor produžava, jer bi u protivnom bilo jasno da je i ovo dosadašnje zadržavanje bilo neosnovano".Ivanović je, kao smešan, odbacio argument da se pritvor određuje zbog mogućnosti bekstva ili uticaja na svedoke.
  „Da sam hteo da utičem, pa valjda bih to do sada za 15 godina mogao da uradim. Posle garancija Vlade Srbije, ni argument bekstva nema ni najmanje smisla. Time se Srbija obavezala da obezbedi moje prisustvo u vreme suđenja, kad god da bude. Pa, izručili su međunarodnom sudu u Hagu Srbiji mnogo značajnije ljude, pa prema tome nema mesta ni takvoj spekulaciji! Ne, cilj je da se isključim iz javnog i političkog života po svaku cenu“, uveren je on.Ivanović je ocenio da njegovo hapšenje treba da postigne tri cilja. Prvi je onemogućavanje da se aktivno uključi u politički život zajedno sa grupom odgovornih i sposobnih ljudi, a drugi da se hapšenjem uputi poruka Srbima, posebno na severu, da će uslediti nova hapšenja, vezana za period od 1999. do 2011. godine, i to za sve ono što nije obuhvaćeno amnestijom.
  Treći razlog je, smatra on, da se politički amortizuje nezadovoljstvo, ogromna frustracija kosovskih Albanaca zbog produženja mandata Euleksa i formiranje posebnog suda za ratne zločine OVK.Ivanović je uveren da njegovo hapšenje ima veze sa politikom, rekavši da je kojim slučajem otišao iz Kosovske Mitrovice ne bi bio optužen ni za šta, ali pošto je ostao i uključio se u politiku, na malo drugačiji način, atipičan za ovu sredinu, „to ne mogu oprostiti“.„Lokalne izbore sam pratio iz pritvora, a po svoj prilici će tako biti i sa parlamentarnim. Time su ispunili jedan od ciljeva, ali to sada ne rešava moj problem, jer Euleks tužilac istrajava na zahtevima da se pritvor produžava, jer bi u protivnom bilo jasno da je i ovo dosadašnje zadržavanje bilo neosnovano. Znači pokušaće da me zadrže što duže mogu“, ističe on.
  Prema njegovim rečima, kosovski pravosudni sistem, prema njegovim rečima, nije kredibilna i stabilna institucija od poverenja, pogotovu za Srbe. U tom smislu ni Euleks ne uspeva da Srbima pruži uverenje da su napristrasni i depolitizovani sistem.„Na moju žalost, politički lideri Srba koji bi mogli pomoći da se odbranim od nepravednih sumnji, optužbi, nisu uspostavili dobre odnose sa međunarodnim misijama. Došlo je do potpune smene političkih lidera među Srbima na Kosovu. Brzo, žustro, nesistematično, bez prelaznog perioda, tipično "srpski"“, podvukao je on.Na pitanje šta bi poručio kao kandidat za poslanika na "Srpskoj listi", Ivanović je rekao da mu nije lako savetovati bilo koga iz ove situacije, ali da generalno od 1999. do danas ima iste sugestije - naoružajmo se strpljenjem i spremimo se da se za "svoje mesto pod suncem" borimo kroz institucije na Kosovu, a uz pomoć Srbije, vodeći računa o strateškim interesima naše države.„Srbi na Kosovu moraju imati autohtonu političku elitu koja će svoje političko delovanje vezati za Vladu Srbije, bez obzira na to ko tu vladu činio. Pri tome je važno da Srbi sa Kosova budu aktivan činilac, kreator politike prema Kosovu, a ne samo puki izvršilac. Je li to mnogo što tražimo?“, upitao je Ivanović.Izvor: Vesti online.
   


  PULS NARODA