PRETRAGA

UNS: POLICIJA ZABRANILA NOVINARIMA DA IZVEŠTAVAJU O SKRNAVLJENJU CRKVE

 • internet
 • 16/09/2020 13:13
 • Pregleda: 50
 • http://rtvpuls.com/vesti/uns:_policija_zabranila_novinarima_da_izvestavaju_o_skrnavljenju_crkve/30551
 • BEOGRAD-GRAČANICA, 16.septembar - Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Кosovu zahtevaju od svih institucija na Кosovu da pokrenu istragu i kazne nezakonito i diskriminatorno ponašanje kosovske policije koja je juče novinarskim ekipama zabranila da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića i ocenjuju da je jučerašnja zabrana rada novinarskim ekipama pravi primer gušenja slobode medija.
   
  Povodom informacije da je Crkva pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića provaljena i opljačkana, novinarske ekipe krenule su na mesto događaja. Na mestu skrnavljenja crkve i u njenom dvorištu zatekli su sveštenika, lokalne srpske predstavnike i pripadnike Кosovske policije, navode u UNS-u.
   
  Policajci koji su bili u dvorištu crkve izbacivali su novinarske ekipe koje su dolazile tokom višesatne istrage koja je sprovođena unutar crkve i oko nje, uz obrazloženje da ih je zabranjeno snimati. Prvo je izbačena ekipa „Glasa Amerike“ i RTV „КiM“, a onda i ostale redakcije i dopisnici, navodi se u saopštenju.
   
  Na grub način policajci su vikali na novinare i izbacivali ih iz crkvenog kompleksa, iako nigde nije bilo obeležja kojim je trebalo da bude obezbeđeno mesto provale i pljačke.
   
  U Babin Most, posle nekoliko sati uviđaja, stigli su službenici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, nepoznati novinarskim ekipama, kojima je dozvoljeno da fotografišu rad policajaca i da o tome obaveste javnost, ističu u UNS-u.
   
  UNS i UNS na Kosovu ističu da je jučerašnja zabrana rada novinarskim ekipama pravi primer gušenja slobode medija.
   
  To dokazuje i činjenica da su jedine fotografije sa lica mesta poslale osobe iz Ministarstva za povratak i zajednice, a to ministarstvo ih je, uz saopštenje za javnost ministra Dalibora Jevtića, poslalo medijima.
   
  UNS i UNS na Kosovu ističu da su pripadnici kosovske policije grubo prekršili zakon, diskriminišući novinare i medijske radnike i izražava bojazan da policija jučerašnjim ponašanjem i odnosom prema novinarima prikriva ili prećutkuje informacije o ovom događaju
   
  UNS i UNS na Kosovu pozivaju OEBS, Euleks, Policijski inspektorat Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova da pokrenu istragu zbog nezakonitog i diskriminatornog ponašanja kosovske policije i obaveste javnost o rezultatima.
   
  Izvor: UNS
   


  PULS NARODA