PRETRAGA

UNS I DNKiM : HITNO VRATITI SREDSTVA ZA RAD RADIO GRAČANICI

 • 01/10/2013 10:38
 • Pregleda: 515
 • http://rtvpuls.com/vesti/uns_i_dnkim_:_hitno_vratiti_sredstva_za_rad_radio_gracanici/2799
 • GRAČANICA, 01.oktobar - DNKiM i UNS osuđuju oduzimanje nameštaja Radio Gračanici koji su, po nalogu Opštine Gračanica, izvršili radnici ove samouprave po kosovskom sistemu.Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije zatražili su da se Radio Gračanici vrate sretstva za rad. Iz udruženje je saopšteno da  od juče novinari i tehničko osoblje stojeći čitaju vesti, realizuju program, postavljaju vesti na sajt i vode emisije.Udruženja novinara ocenjuju da je oduzimanje nameštaja ‘direktan pritisak pritisak na slobodu medija i javne reči i pokazuje u kakvim uslovima rade medijski profesionalci na Kosovu i Metohiji’.“Radi se o grubom nepoštovanju medija, medijskih radnika i nastojanju da se poništi uloga Radio Gračanice u javnom životu, uz nipodaštavanje dugogodišnjih aktivnosti ovog radija na izgradnji objekta na koji sada Opština Gračanica polaže pravo”, ističe se u saopštenju DNKiM i UNS-a.
  UNS i DNKiM pozivaju gradonačelnika Opštine Gračanica Bojana Stojanovića da odmah naloži vraćanje nameštaja Radio Gračanici.“U atmosferi pred izbore na KiM ovo je jasan i brutalan vid pritiska na ovu medijsku kuću. Ako je nameštaj toliko neophodan činovnicima Opštine Gračanica mogli su se dogovoriti sa redakcijom Radija Gračanica kako ne bi bio ugrožen njihov rad”, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.
  Dva novinarska udruženja ocenjuju da, najavom o useljenju dopisništva RTK 2 u istoj zgradi, čelnici Opštine Gračanica žele da Radio Gračanicu istisnu sa njihovog medijskog prostora.Sadašnja zgrada u kojoj se nalazi Radio Gračanica započeta je 2001. godine kao Radio TV centar sredstvima Vlade Republike Srbije, gradnja je nastavljena zalaganjem i sredstvima Radio Gračanice, a dovršila ju je sadašnja Opština Gračanica.
  Iz Opštine Gračanica demantovano je da je Radio Gračanici oduzet nameštaj. U saopštenju ove lokalne samouprave ističe se da pomenuti nameštaj nije bio doniran, već je bio ustupljen na privremeno korišćenje.
   


  PULS NARODA