PRETRAGA

URUČENA POMOĆ PORODICI PALIĆ U UROŠEVCU

 • 13/06/2013 15:13
 • Pregleda: 534
 • http://rtvpuls.com/vesti/urucena_pomoc_porodici_palic_u_urosevcu/1892
 • UROŠEVAC, 13.jun - Šef Biroa Kancelarije za KiM u Gračanici Branimir Stojanović i predsednik privremenog organa Opštine Uroševac Dejan Mladenović posetili su danas sedmočlanu porodicu Josifa Palića u Uroševcu u cilju rešavanja problema sa prevozom od kuće do škole za petoro dece ove porodice. Petoro dece Lidije i Josifa Palića, tokom cele školske godine do škole putuju taksijem i dnevno za taksi usluge izdvajaju po 26 evra. Šef Biroa Kancelarije za KiM Branislav Stojanović je obećao da će već početkom naredne školske godine problem sa prevozom biti rešen.
  “Kancelarija mora pre svega da reši problem prevoza dece u školu i to je po meni prioritet, to se uopšte ne može dovoditi u pitanje. Pored toga nastojaćemo da porodici Palić stvorimo bolje uslove za život. Videćemo koliko će to da košta i koliko sredstava mi možemo da izdvojimo. Videli smo da žive u kući u kojoj nema dovoljno prostora za sve njih, videli smo da teško žive, u kući nema vode, ima dosta vlage, uslovi su loši. Takođe, moramo da ovu porodicu uključimo više u život, jer su ovde zatvoreni, zbog toga eto pozvao bih ih da dođu i pogledaju ono što je Kancelarija za KiM pripremila u okviru Vidovdanskih svečanosti. Verujem da bi ova deca volela da pogledaju predstavu, da prisustvuju koncertu Sergeja Ćetkovića i svemu ostalom što u Uroševcu ne mogu videti. Ukoliko izraze želju najmanje što možemo je da im obezbedimo prevoz i omogućimo im prisustvo Vidovdanskim svečanostima”, kazao je Stojanović.
  Josif Palić je invalidski penzioner, njegova supruga Lidija nije zaposlena. Ističe da su mnogo puta tražili pomoć od raznih institucija, ali da je ovo prvi put da ih je neko obišao i istinski se zainteresovao za njihov problem.
  “Ova poseta meni daje nadu da će moji problemi biti rešeni, da će konačno neko konkretno da pokrene neku akciju u cilju rešavanja problema koje ima moja porodica. Ja od 1999. godine kao da nisam živ, kao da ne postojim, niko nikada za mene nije pitao. Ali ono što me drži u životu u šta polažem svaki atom svoje snage je da mi se deca školuju, osposobe i postanu ljudi”, kazao je Palić.
  Dvoje dece iz porodice Palić pohađa Gimnaziju u Lapljem Selu, drugo dvoje idu u OŠ “Braća Aksić” u Lipljanu, dok je najstarija kćerka završila srednju školu i planira da upiše Fakultet u Kosovskoj Mitrovici. Svo petoro dece ove porodice odlični su učenici. Karolina završava šesti razred. Kaže da je život u Uroševcu za njih mnogo težak. Ne izlaze u grad, ne druže se sa Albancima, jedino društvo imaju u školi.
  “Kad se vratimo iz škole uglavnom učimo, svi smo odlični učenici, trudimo se da bar na taj način usrećimo roditelje. Ova situacija najteže pogađa našu majku, ona prosto to ne podnosi, eto i danas teško joj je palo to što su došli novinari i zato se sklonila, trenutno nije kod kuće”.
  Pored obećane pomoći, šef Biroa Kancelarije za KiM je porodici Palić danas uručio pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa.
   


  PULS NARODA