PRETRAGA

USKORO PRIZNANJE DIPLOMA PRIŠTINSKOG UNIVERZITETA IZMEŠTENOG U K.MITROVICU

 • 04/04/2015 09:46
 • Pregleda: 249
 • http://rtvpuls.com/vesti/uskoro_priznanje_diploma_pristinskog_univerziteta_izmestenog_u_kmitrovicu/5782
 • PRIŠTINA, Vlada Kosova usvojila je na jučerašnjoj sednici Nacrt dokumenta koji treba da ubrza proces akreditacije i priznavanja diploma diplomcima izmeštenog Prištinskog univerziteta u Sjevernoj Mitrovici. Iako kosovske institucije još uvek ne priznaju diplome Prištinskog univerziteta sa sedištem u Sjevernoj Mitrovici, ministar obrazovanja Arsim Bajrami izjavio je da nacrt dokumenta ne prejudicira automatsko priznavanje ovih diploma već je neophodna prethodna akreditacija Univerziteta, preneo je portal info-ks.net.
  "Ovaj Univerzitet mora prvo da se akredituje u Agenciji za akreditaciju, pa tek onda mogu da se verifikuju diplome. Nacrt dokumenta se bavi samo procedurama za prijavljivanje za posao, a možda je još jedan korak bliže podvođenju ovog Univerziteta pod zakonski okvir visokog obrazovanja. Zato podržavamo ovaj nacrt dokumenta, ali ističemo da je Univerzitet dužan da poštuje važeći pravni okvir Republike Kosovo kada je u pitanju akreditacija i priznavanje diploma," rekao je Bajrami.
  Zamjenik premijera i ministar kulture Kujtim Šalja je dodao da dokument ima značaj i kod zapošljavanja.
  "Nacrt dokumenta ima za cilj da olakša pristup i mogućnosti zapošljavanja u javnim institucijama na Kosovu pripadnika manjinskih zajednica koji imaju diplome Univerziteta u Severnoj Mitrovici i da doprinese pronalaženju rešenja u skladu sa važećim zakonima na Kosovu," kazao je Šalja.
  Diplome izmeštenog Prištinskog univerziteta ne priznaju se prilikom zapošljavanja južno od Ibra, što značajno umanjuje zastupljenost pripadnika srpske, ali i drugih nevećinskih zajednica u kosovskim institucijama. 
   
  Izvor: info-ks.net


  PULS NARODA