PRETRAGA

UZ RECIPROCITET NOVE BARIJERE ZA TRGOVINU I KRETANJE LJUDI

 • internet
 • 01/04/2020 08:25
 • Pregleda: 156
 • http://rtvpuls.com/vesti/uz_reciprocitet_nove_barijere_za_trgovinu_i_kretanje_ljudi/27836
 • PRIŠTINA, 1.april - Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je juče vladinu odluku o privremenoj suspenziji takse na srpske proizvode do 15. juna i istovremeno uvođenje mera reciprociteta prema Srbiji, kojima se na novi način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe.
   
  U dokumentu Odluke o postepenom primeni reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom navodi se da u trgovinskim odnosima sa Srbijom izrazi u pratećim dokumentima „moraju biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i važećim zakonodavstvom“.
   
  Taksativno se pominje da se tu misli na „fitosanitarne dokumente i prateću dokumentaciju za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji podležu fitosanitarnoj kontroli“. Isto pravilo važi i za veterinarske potvrde i prateću dokumentaciju za proizvode životinjskog porekla, kao i potvrde za medicinske proizvode i opremu.
   
  U vladinom dokumentu stoji da su ovu odluku dužni da sprovode „granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije“, a da će se primena ovih mera preispitivati najmanje jednom mesečno.
   
  U obrazloženju odluke stoji da su mere reciprociteta ili uzajamnog delovanja „institut odnosa između suverenih država priznatih opštim načelima međunarodnog prava“.
   
  Izvor: Kosovoonline
   


  PULS NARODA