PRETRAGA

VARHELJI: EK PODRŽAVA OTVARANJE DVA NOVA KLASTERA SA SRBIJOM

 • r.micanovic
 • 19/10/2021 17:07
 • Pregleda: 47
 • http://rtvpuls.com/vesti/varhelji:_ek_podrzava_otvaranje_dva_nova_klastera_sa_srbijom/36150
 • STRAZBUR, 19.oktobar - Evropska komisija podržava otvaranje dva nova pregovaračka klastera u pregovorima sa Srbijom, izjavio je komesar Oliver Varhelji predstavljajući godišnji izveštaj o napretku Srbije u Evropskom parlamentu u Strazburu.

  Srbija je, kako se navodi u izveštaju o napretku, dala prioritet reformama u vladavini prava i postigla rezultate u brojnim oblastima, pre svega politici oporezivanja i energetici, čime je ispunila merila za otvaranje klastera 3 (konkurentnost i rast) i klastera 4 (zelena agenda i održiva povezanost).

  Varhelji je poslanicima spoljnopolitičkog odbora evropskog parlamenta rekao da u "Srbiji postoji obnovljena posvećenost reforma" i obavestio ih da bi ustavna reforma u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa trebalo bi da se završi do kraja godine.

  "Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranja ratnih zločina", naveo je Varhelji.

  Evropski komesar za proširenje čestitao je poslanicima Evropskog parlamenta Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku na, kako je rekao, "uspešnoj misiji i postizanju sporazuma u međupartijskom dijalogu u Srbiji". Varhelji je čestitike uputio i Skupštini Srbije i njenom predsedniku Ivici Dačiću.

  Napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom biće ključni za ukupni tok i napredak u Srbije u pristupnim pregovorima, rekao je Varhelji u svom uvodnom govoru o "paketu proširenja" i godišnjim izveštajima za zemljama u procesu pristupanja.
  Izvor: Rts