PRETRAGA

VEBER: POTREBNO RESETOVANJE PREGOVORA

 • rtvpuls
 • 20/11/2019 07:32
 • Pregleda: 115
 • http://rtvpuls.com/vesti/veber:_potrebno_resetovanje_pregovora_/25970
 • K.MITROVICA, 20.novembar - Bez ozbiljnog „resetovanja“ pregovora i vraćanja na prvobitni originalni okvir političkog dijaloga, koji ne uključuje razmenu teritorija, neće doći do ponovnog pokretanja razgovora između Beograda i Prištine, a ni do ukidanja ili suspenzije taksi na srpsku robu, ocenio je za Kosovo Onlajn politički analitičar iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber.
   
  „Na Zapadu ima još snaga koje se zalažu za razmenu teritorija i ja mislim da sve dok Priština ne bude sigurna da se neće razgovarati o toj temi, niko ne može ubediti kosovsku vladu, ni sadašnju ni buduću, da skine tarife. Zato sam i rekao da bez nekog ozbiljnog 'resetovanja' pregovora u kom se mora vratiti na prvobitni originalan okvir političkog pregovora, a koji ne uključuju razmenu teritorija, neće doći do pokretanja političkog dijaloga, a bez toga neće doći do ukidanja takse, ili možda čak ni do suspenzije“, rekao je Veber.
   
  Veber je istakao da je „samo uvođenje taksi tržišno, odnosno formalno pitanje, ali je to de fakto bila politička odluka kao vid otpora kosovske vlade protiv inicijativa o razmeni teritorija koje su dolazile iz Beograda, ali i kosovskog predsednika“.
   
  Mišljenje nemačkog političkog analitičara je da se mora postići okvir u kojem će se jasno znati dokle će ići ti pregovori i kakav će biti konačni sporazum, a koji ne može uključiti nikakvu razmenu teritorija ili podelu.
   
  Veber smatra da je i dosadašnje vođenje dijaloga bilo pogrešno.
   
  „Mislim da se videlo da su ti pregovori vođeni u potpuno pogrešnom pravcu, sa odgovornošću i glavnog pregovarača evropske unije gospođom Frederikom Mogerini. Zato smatram da se ne može doći do novih pokretanja pregovora bez neke vrste 'resetovanja' dosadašnjih razgovora koji će morati početi sa dogovorom oko nekog pregovaračkog okvira. Bez takvog pregovaračkog okvira, koji se mora dogovoriti...ne verujem da će se uopšte i razgovarati po pitanju tarifa koje su postale glavna kočnica na svoj način“, rekao je Veber.
   
  Kada je u pitanju formiranje nove kosovske Vlade u Prištini, Veber smatra da se to neće desiti do kraja ove godine.
   
  „Nadam se da ćemo početkom naredne godine imati novu vladu Kosova, imaćemo novu Evropsku komisiju i verujem da će nakon toga početi i pripremni razgovori za nastavak dijaloga koji zavise i od toga kada će se raspisati izbori u Srbiji, da li u martu ili u maju. Ako to bude u martu onda se verovatno razgovori neće nastaviti pre kasnog proleća, a postavlja se i pitanje kako će se rešiti politički potezi koji su doveli do prekida pregovora, konkretno uvođenje taksi i lobiranje vlade Srbije za nepriznavanje Kosova od strane nekih trećih zemalja“, zaključio je Bodo Veber.
   
  Izvor: Kosovoonline
   


  PULS NARODA