PRETRAGA

VESELINOVIĆ TVRDI DA NIJE KRIV, UHAPŠEN ZBOG BARIKADA

 • 17/06/2013 15:56
 • Pregleda: 336
 • http://rtvpuls.com/vesti/veselinovic_tvrdi_da_nije_kriv_uhapsen_zbog_barikada/1927
 • BEOGRAD, 17.jun - Kontroverzni biznismen iz Zvečana Zvonko Veselinović negirao je danas na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu da je sa saradnicima protivpravno prisvojio 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing", tvrdeći da se proces protiv njega vodi iz političkih razloga.
  On smatra da posledica njegovog hapšenja u decembru 2011. njegov sukob sa šefom poslonaničke grupe DS - ranijim šefom pregovaračkog tima sa Prištinom Borkom Stefanovićem.Veselinović je, iznoseći odbranu, pored ostalog izneo tvrdnju da je sa Stefanovićem 2011. najpre dogovarao postavljanje barikada na administrativnim prelazima (zbog pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze između KIM i Srbije) ali da je posle Stefanović tražio da se barikade uklone, što je on odbio."Čuo sam i da je (Stefanović) pričao da će mi napraviti pakao od života zbog toga, što je i uspeo. Da mi nisu stavili na teret ove kamione, stavili bi nešto drugo", rekao je Veselinović.On je potvrdio da je radio s kamionima, ali je negirao da su to kamioni iz optužnice.Krivicu i navode optužnice negirala su i druga dvojica optuženih Dragan Ćurčić i Milan Radojičić.
  Nastavak suđenja zakazan je za 17. i 18. septembra.Veselinović se brani sa slobode i obavezan je da se sudu javlja svakog ponedeljka i da ne napušta Beograd.Veselinović je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi postupak takođe u Specijalnom sudu u zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.
  Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i Metohiji u oktobru 2011. godine.Sporne kamione za čije se prisvajanje terete, prema navodima optužnice, koristila je Ćurčićeva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008 godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zaključila sa "Hipo alpe adria bankom", navodi se u optužnici.
  U novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Ćurčićeva firma prestala da plaća rate za lizing, navodi se u optužnici.Međutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacila na teritoriju Kosova i Metohije i tamo nastavili da ih koriste, a zarađeni novac su zadržali za sebe.Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, između ostalog su korišćeni i za izgradnju autoputa Priština-Tirana. Sav prihod koji je ostvaren od korisćenja tih vozila zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara.Deo vozila je pronađen na teritoji AP Kosovo i Metohija.Izvor: Tanjug.
   


  PULS NARODA