PRETRAGA

VUČIĆ: DAĆEMO SVE OD SEBE DA DOĐEMO DO REŠENJA ZA KOSOVO

 • 17/05/2018 18:10
 • Pregleda: 103
 • http://rtvpuls.com/vesti/vucic:_dacemo_sve_od_sebe_da_dodjemo_do_resenja_za_kosovo/19013
 • SOFIJA, 17.maj -  Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage da dođe do rešenja za Kosovo, rekao je predsednik Srbije novinarima u Sofiji. Ukazao je da se danas videlo koliko Srbija ima prijatelja i zahvalio im na podršci.

  Aleksandar Vučić je ocenio da je Samitom EU – Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu, i da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu, jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.

  Vučić je rekao da je imao dobre razgovore tokom bilateralnih susreta sa Angelom Merkel, Terezom Mej, Antoniom Tajanijem, Žan Klod Junkerom, Donaldom Tuskom i najmanje još deset premijera.

  Naveo je da su razgovarali o problemima koji su pred nama, jer je to, ističe, posao lidera, a ne da govore o lepim stvarima.

  "Želim da verujem da će Srbija imati dovoljno snage, ukoliko bude volje za kompromisom na drugoj strani, da dođemo do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo za naše građane. Daćemo sve od sebe i boriti se, a da li ćemo uspeti – ne zavisi samo od nas", rekao je predsednik Srbije.

  Naveo je da je sa Tačijem razmenio nekoliko reči, i da to vidi kao čin ljubaznosti, a da bi za neku jaču ocenu morao da vidi neki veliki progres da bi mogao da kaže da je nešto bolje.

  "Siguran sam da moramo da nastavimo dijalog", rekao je Vučić.

  Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje ze KiM, Vučić je rekao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju, posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

  "To nije 140 dana", rekao je Vučić i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor, i energiju, i volju i sve svoje obaveze ispunila.

  Vučić je ponovio da će svakako dijalog biti nastavljen, ali da za nastavak mora da postoji ispunjenje određenih uslova.

  "Želja za kompromisom mora da postoji na obe strane"

  Podsetio je da treba videti prvo šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem.

  "Sve vas pitam da mi kažete sitnicu koju Srbija nije ispunila, nećete naći nijednu. Samo jedna obaveza druge strane je bila i tražimo samo nju da bude ispunjena, a to je ZSO", naglasio je Vučić.

  "Ako se ide u dijalog, mora da postoji želja za kompromisom obe strane, a ne da se šalju platforme 'nismo spremni ni za šta', to je kao platforma nekih političkih stranaka u Srbiji. Očekujete da Srbija sve da, a ne dobije ništa – to nije realno", poručio je predsednik Srbije.

  Vučić je rekao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje skupštini, jer bi to dramatično vezalo ruke svima.

  Predsednik Srbije pokazao je novinarima Briselski sporazum i ukazao da je stao na jednu stranu, te da je Srbija ispunila sve, jer njen potpis i reč nešto znače.

  Preneo je da svima kojima pokaže taj dokument nema šta da kaže.

  "Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokazao i švedskom premijeru i pokažem da smo od 7. do 14. tačke sve ispunili, a od 1. do 6. nije ništa ispunjeno. Kako da bilo ko kaže da nije tačno. To su pokušali u Skoplju samo Albanci da kažu da nešto nije ispunjeno", objasnio je on.

  Ponovio je da nije razgovarao sa Tačijem o dijalogu, već da je sa njim razmenio samo nekoliko reči.

  "Zbog nas moramo da rešavamo odnose sa Albancima, koji moraju biti mnogo bolji. Ako to ne rešimo, imaćemo bezbroj problema u godinama pred nama, od toga da će nam vrata EU biti zatvorena, do toga da nećemo moći da imamo tako uspešan rast i privredne rezultate", zaključio je Vučić.

  Upitan da li je došlo do otopljavanja odnosa sa Hašimom Tačijem, pošto je navodno sa njim pričao na Samitu, Vučić je objasnio da je za vreme zajedničke fotografije svih učesnika stajao između rumunskog kolege Klausa Johanisa i kancelarke Merkel.

  "Onda je Merkelova pozvala Tačija i mene, sa Borisovim da razmenimo par rečenica. Uvek tražite velike vesti, a ja sam neko ko želi da vidi značajan napredka da bi mogao da kaže tako nešto. Za sada se nadam da ćemo nastaviti dijalog pa ćemo videti rezultate", poručio je Vučić.Izvor: RTS.