PRETRAGA

VUČIĆ DANAS NA KOSOVU I METOHIJI

 • 12/05/2013 09:56
 • Pregleda: 422
 • http://rtvpuls.com/vesti/vucic_danas_na_kosovu_i_metohiji/1631
 • BEOGRAD, 12.maj - Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas na Kosovu i Metohiji gde će razgovarati sa Srbima i njihovim političkim predstavnicima o briselskom sporazuma.Vučić je uoči odlaska na sever Kosmeta rekao da želi da razgovara o "svakoj sitnici" iz sporazuma, ističući da represivnih mera neće biti i ako dogovora ne bude.
  "Razgovaraću sa svim predstavnicima Srba, i onima koji su legitimni i onima koji to nisu... Mislim da kažem šta jeste politika Srbije, da Kosovo nije nezavisno, da ga nismo i nećemo priznati, da kažem da samo Srbija zajednički sa svojim narodom može da napreduje, ali da, takođe, deo našeg naroda ne može bez svoje Srbije na bilo koji način da prosperira", rekao je Vučić.
  On je napomenuo da želi da razgovara "o svakoj sitnici" iz sporazuma, primetivši da neki predstavnici Srba s Kosova nisu čak ni pročitali tekst sporazuma."Ako neki na ovo što smo uradili drugačije gledaju ja im ne zameram, ali neću da dozvolim da se neistinama služe oni koji su uradili mnogo toga lošeg za svoj narod, a danas bi nama da drže patriotske pridike", izjavio je Vučić.
  Na pitanje kako dalje ako dogovora ne bude, Vučić je rekao da represivnih mera neće biti.Postoji mogućnost da se sporazum primeni i bez nekih ljudi, napomenuo je on, podsetivši da vlada Srbije svakog trenutka može da smeni one koje je postavila i imenuje one koji će sporazum da sprovode. On je dodao da represivnih mera neće biti. "Mi želimo da razgovaramo", naglasio je prvi potpredsedmnik vlade.Vučić je napomenuo da će lokalnih izbora biti do kraja godine pa će se videti legitimitet svakoga, a posle izbora bi trebalo da bude formirana zajednica srpskih opština gde bi bili legitimni predstavnici srpskog naroda u opštinama gde Srbi čine većinu.Vučić nije sporio da je održavanje izbora po kosovskim zakonima "najteži i najbolniji ustupak" koji Srbi prihvataju.
  On je, međutim, dodao da ima i mnogo bolnih stvari koje će Albanci morati da "progutaju", koje oni danas pokušavaju da izbegnu na svaki mogući način kroz implementacione planove, kakve su prihvatanje regionalnog komandanta, od toga da će na severu na sto policajaca biti 98 srpskih, do toga da će Srbija finansirati i zdravstvo, i prosvetu, i ekonomski razvoj, i prostorno planiranje. "I da će zajednica srpskih opština, ne samo kroz Evropsku povelju i kosovske zakone, imati puni nadzor nad tim, a Beograd finansirati", rekao je Vučić. Izvor: Politika.


  PULS NARODA