PRETRAGA

VUČIĆ DANAS SA PUTINOM, TEMA I KOSOVO

 • internet
 • 25/11/2021 08:20
 • Pregleda: 28
 • http://rtvpuls.com/vesti/vucic_danas_sa_putinom_tema_i_kosovo/36619
 • SOČI, 25.novembar - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Najpre je planiran tet-a-tet sastanak dvojice predsednika oko 13 časova po lokalnom vremenu, a zatim je predviđen ručak, potvrđeno je za Tanjug iz Predsedništva.
   
  Kako je prenela ruska agencija TASS, planirano je da se dva zvaničnika dotaknu gorućih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući i izglede za rešenje pitanja Kosova. 
   
  Da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, predsednik Vučić naglasio je više puta, ističući kao najvažniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta, jer od nje zavisi i dalji privredni razvoj Srbije.
   
  "To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve", rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju.
   
  Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak dvojice predsednika dolazi u trenutku brojnih izazova koji su pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada "upakovanih" u kritike o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.
   
  Vučić je sam najavio da su to pitanja od ključnog značaja o kojima ce razgovarati sa ruskim predsednikom, kojeg će, kako je rekao, obavestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o Kosovu, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.
   
  "Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.
   
  Ta pitanja i Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera. Juče je, naime, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o "saradnji dve zemlje na obostranu korist", što će, kako je ocenio, biti "veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije".
   
  Vučić je najavio da će nakon razgovora sa Putinom srpsku javnost moći da obavesti o svim novim dogovorima na polju ekonomije i u drugim oblastima.
   
  Izvor: Tanjug