PRETRAGA

VUČIĆ RUDARIMA: DOK GOD JE SRBIJE, TREPČU NIKO NEĆE MOĆI DA VAM OTME

 • Desk
 • 07/12/2017 14:44
 • Pregleda: 86
 • http://rtvpuls.com/vesti/vucic_rudarima:_dok_god_je_srbije_trepcu_niko_nece_moci_da_vam_otme_/16968
 • BEOGRAD, 7. decembar - Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" danas obeležava 90 godina postojanja i rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom zaposlenima poručio da tako dugo postojanje tog preduzeća znači da ono više nije samo privredni subjekt, već deo porodičnog i nacionalog nasleđa – deo tradicije.
  "Kada se neko preduzeće neguje i gradi 90 godina, kao što je slučaj sa “Trepčom”, to preduzeće više nije samo privredni subjekat, ono je, deo porodičnog i nacionalnog nasleđa, deo tradicije", poručio je predsednik Vučić i podsetio da je tradicija rudarstva na Kosovu i Metohiji neizbrisiva kao i postojanje srpskog naroda na ovim prostorima.
  Na svečanosti povodom ovog jubileja u Zvečanu, zaposlenima je pročitano pismo predsednika Vučića u kojem ukazuje da je "Trepča" bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.
  "Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i “Trepču” dok god je Srbije niko neće moći da vam otme i otrgne", poručio je predsednik Vučić.
  Predsednik je zaposlenima poručio i da će doživeti da rudarsku tradiciju u tom kombinatu nastave i neke nove generacije srpskih rudara.
  Otvaranje "Trepče" pre 90 godina, podsetio je, bilo je vesnik jednog novog vremena, vremena urbanizacije i ekonomskog napretka, ali i svedočanstvo iskrene želje tadašnje države da ovaj deo teritorije kroz industrijalizaciju izvuče iz mraka otomanskog feudalnog nasleđa.
  Otvaranje "Trepče" je, istakao je Vučić, bila pobeda novog vremena nad zaostalošću, a simbol razvitka i napretka ostala je do dan-danas.
  "Zato je “Trepča” mnogo više od rudarskog kompleksa, ona je ideja bolje budućnosti i progresa, i to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima", naveo je predsednik.
  Kada su, kako kaže, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je "Trepča" postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.
  To je zato jer "Trepču" svaki radnik nosi u sebi, svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naveo je predsednik Vučić.
  Izvor: Tanjug
   
   
   
   
   
   
   
   


  PULS NARODA