PRETRAGA

VUČIĆ U SOFIJI: NISAM DOBIO PLAN ZA REŠENJE KOSOVA

 • 16/05/2018 15:28
 • Pregleda: 120
 • http://rtvpuls.com/vesti/vucic_u_sofiji:_nisam_dobio_plan_za_resenje_kosova/18993
 • SOFIJA, 16. maj - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Sofiji da nije dobio nikakav plan za rešenje Kosova, ali je dobio naznake, načela, principe u kojima ima pristojnih stvari, ali i rešenja sa kojima nije saglasan. Poručuje da Srbija traži kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba sa Kosova, već i interese Srbije.
   
  "Da se uvaže interesi Srba na Kosovu, da budu bezbedni i sigurni, da imaju budućnost, ali i da se uvaže legitimni i legalni interesi Srbije. To je ono što mnogi neće da razumeju. U skladu sa tim govriću na svim skupovima u Sofiji", najavio je Vučić.
   
  Da sam sa bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da može da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u domaćoj javnosti izašao bih pred građane s tim, podvukao je predsednik u izjavi novinarima na pitanje da li je dobio plan SAD.
   
  Vučić je podvukao da niko ne preti Srbiji, a ni njemu i da je sa Vesom Mičelom uvek imao korektne razgovore i da se radi o političaru koji je uvek korektno saslušao naše stavove bez obzira na suštinsko neslaganje oko Kosova.
   
  "Da li postoji neka vrsta pritiska, svakodnevnog na Srbiju, postoji već pet godina. Nije to velika filozofija. Te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisnu državu, a mi ne. Potpuno je normalno da čekaju da Srbija svoju odluku promeni, pošto oni svoju očigledno neće. To nas ne obavezuje", naglasio je Vučić.
   
  Rekao je da nije laka pozicija Srbije i da je potrebno da razumemo s čim se sve suočavamo.
   
  "Ne treba nam preterivanje, ali ni da kažemo kako nam je pozicija lagodna", rekao je Vučić.
   
  Istakao je da mu Mičel nikada nije preneo zahtev da, ako ne prihvati američki plan, mora da ode s vlasti.
   
  "Da li bi neki želeli da vide nekog drugog na vlasti u Beogradu, nije čudno ni novo. Kao da se neko obradovao rezultatima na beogradskim izborima. Mislili su da je to idealna prilika da će imati neki da finansiraju svoj lopovluk i kampanju, kako bi Vučića pritisnuli da lakše isporuči Kosovo. To nije nikakva tajna, svi u Srbiji znaju i osećaju. Ali to ne rade na brutalan način. Niko mi ne preti. Da li bih volelo da imaju nekoga ko će da zove sa sednice vlade i obaveštava o dnevnom redu, pošto danas nemaju, nema nikakve sumnje. To je bila Meka i Medina za mnoge iz inostranstva. Oni su vladali Srbiju a da sednice vlade nisu održavane", kritikovao je on.
   
  Istakao je da je njega baš briga šta misle svi stranci.
   
  Predsednik Srbije rekao je da je sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom razgovarao o svim problemima, o tome kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu, jer je, kaže, dovoljna jedna sitnica da to izgubimo.
   
  "Dol ima najbolji mogući pogled na sve što se zbiva u regionu. Imali smo sadržajne razgovore, kako da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ja to stalno ponavljam, a mnogima to zvuči glupo i dosadno, jer imamo mir i stabilnost, ali dovoljna je jedna sitnica da sve izgubimo", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Sofiji.
   
  Podvukao je da je Dol šef najmoćnije evropske partije, odnosno grupe partija koje vladaju u Evropi, kojoj pripadaju nemačka CDU, austrijska Narodna partija, mađarski Fides, španska Narodna partije Marijana Rahoja, mnoge u regionu.
   
  Evropska narodna partija, istakao je, vlada u EU, njeni predstavnici su i Donald Tusk, Žan Klod Junker i Antonio Tajani, a SNS je njen pridruženi član. Izvor: RTS