PRETRAGA

VUKOSAVLJEVIĆEVO PISMO VATIKANU POVODOM INCIDENTA U N.BRDU

 • r.micanovic
 • 13/08/2019 06:29
 • Pregleda: 24
 • http://rtvpuls.com/vesti/vukosavljevicevo_pismo_vatikanu_povodom_incidenta_u_nbrdu/24748
 • BEOGRAD, 13.avgust - Povodom inicidenta albanskih obikupa koji su služili misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je Papski nuncijat u Beogradu i uručio pismo za kardinala Đanfranka Ravasija, predsedniku Papskog saveta za kulturu.

  U pismu za kardinala Đanfranka Ravasija, ministar skrenuo je pažnju Svetom Ocu i Državnom sekretarijatu Svete Stolice na nedavni incident na Kosovu i Metohiji gde su albanski biskupi služili misu na ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

  Vukosavljević je pozvao Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako "albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene (i od naše dve države nepriznate) "države Kosovo" ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda, čiji su nastanak, namena i tradicija u međunarodnoj stručnoj literaturi izdašno dokumentovani", saopštila je Pres-služba Ministarstva kulture i informisanja.

  Ministar je istakao da Srbija i Vatikan neguju naglašeno dobru saradnju i podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva Santa Maria del Monte Nuovo za zapadne vernike čiji zapušteni ostaci i danas stoje neposredno "extra muros" na novobrdskim iskopinama i albanski vernici bi taj lokalitet mogli da urede i koriste po želji.

  "Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa", navodi se pismu.

  Ministar je, uz visoko uvažavanje, izrazio nadu da će sadržina pisma, napisanog u dobroj nameri, biti preneta nadležnima za spoljnu politiku u Rimskoj Kuriji.

  Izvor: RTS