PRETRAGA

ZA SNAŽNIJI MANDAT UNMIKA NA KOSOVU

 • 23/08/2016 07:20
 • Pregleda: 283
 • http://rtvpuls.com/vesti/za_snazniji_mandat_unmika_na_kosovu/11062
 • BEOGRAD, 23.avgust - Šef UNMIK-a Zahir Tanin tokom jučerašnjeg susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Beogradu je rekao da očekuje da će aktivnosti UNMIK-a biti produbljene i da će mandat te misije na Kosovu biti snažniji.
  Nikolić je izrazio zadovoljstvo statusno neutralnom ulogom UNMIK-a i naporima da se reše problemi, posebno u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, bezbednosti i borbe protiv terorizma, kao najvećeg izazova savremenog doba.
  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je da se razgovori sa Prištinom ne vode o nezavisnost Kosova, već kako da se omogući gradjanima Kosova i Metohije da žive bolje.
  "Ja sam, došavši na čelo države, ispunio obećanje da ću podići pregovore sa Prištinom na najviši politički nivo. Želo bih da podvučem da se razgovori sa Prištinom ne vode oko toga kako će ta teritorija da dobije nezavisnost, već kako da se omogući gradjanima Kosova i Metohije da žive bolje", rekao je Nikolić.
  Nikolić je tokom razgovora podsetio na važnost uloge UNMIK-a izrazivši očekivanje da se broj zvaničnika te organizacije neće smanjivati.
  Uslovljavanje ulaska Srbije u EU priznavanjem Kosova bilo bi, kako je Nikolić ocenio u najmanju ruku neprimereno, s obzirom na to da pet članica EU nije priznalo nezavisnost.
  "Kako je moguće da Srbija ne može da postane članica EU ukoliko ne prizna Kosovo, a pet članica je nije priznalo?", zapitao je predsednik Srbije.
  Nikolić je izrazio zadovoljstvo što se redovno podnose izveštaji Savetu bezbednosti UN i rekao da to doprinosi uvidu međunarodne zajednice u stanje na Kosovu.
  On je podsetio Tanina da će se sledeće godine ponovo glasati o članstvu Kosova u UNESKO i "izrazio bojazan da će Albanci možda dobiti priliku da se staraju o srpskoj baštini, koju su u ne tako davnoj prošlosti rušili i palili", piše u saopštenju.
  "To bi bio nazapamćen presedan i zločin prema jednom evropskom narodu", konstatovao je predsednik Srbije.
  Nikolić je naveo da "sve ono što je dogovoreno u Briselu obavezuje Beograd, a ne obavezuje Prištinu" i da je potpredsednik SAD Džozef Bajden prošle nedelje opomenuo prištinsko rukovodstvo o formiranju Zajednice srpskih opština.
  Šef UNMIK-a Zahir Tanin zahvalio je Nikoliću na snažnoj podršci toj organizaciji i rekao da će kvartalni izveštaj Generalnog sekretara na sledećoj sednici Saveta bezbednosti o radu UNMIK-a na Kosovu biti realan, izbalansiran i statusno neutralan.
  "Mi smo puno radili na terenu, pružajući podršku institucijama u uspostavljanju vladavine prava, ljudskih prava, rešavanju problema bezbednosti i borbi protiv terorizma, tako da će izveštaj Generalnog sekretara na sednici SB biti realan i detaljan", rekao je Tanin i dodao da će izveštaj biti od velike koristi svim članicama.
   
  Izvor: BETA
  Foto: BETA