PRETRAGA

ZABRANA DOLASKA SRPSKIM ZVANIČNICIMA KRŠI SPORAZUM O SLOBODI KRETANJA

 • d.stanojevic
 • 02/10/2013 17:31
 • Pregleda: 451
 • http://rtvpuls.com/vesti/zabrana_dolaska_srpskim_zvanicnicima_krsi_sporazum_o_slobodi_kretanja_/2809
 • BEOGRAD 02.oktobar - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da bi zabrana kosovskih vlasti da premijer Ivica Dačić poseti Kosovo predstavljala kršenje sporazuma o slobodi
  kretanja i "jako loš signal".
  "Očekujem da i međunarodna zajednica, i Priština, na svoj način doprinesu da se kampanja za ove izbore (lokalne, novembra na Kosovu) odvija normalno", rekao je Đurić gostujući na televiziji B92.

  Kako je objavila B92, prištinske vlasti odbile su danas da daju dozvolu premijeru Dačiću da poseti opštinu Štrpce, gde je trebalo da prisustvuje početku predizborne kampanje za lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

  "Ukoliko bi takva neracionalna odluka bila doneta od strane Prištine, to bi bio signal za međunarodnu zajednicu da je vreme sa izvrši pritisak da se omoguće poštovanje sporazuma o slobodi kretanja", dodao je Đurić.

  Po njegovim rečima, cilj državnog vrha Srbije je da "demontira sve probleme" između Beograda i Prištine oko izbora, ali "neće pristajati na ucene".

  "Niko u Prištini ne treba da ima iluziju da ćemo mi stajati po strani i prihvatati ma kakave uslove. Ali mi želimo da iskoristimo ovu priliku da povratimo institucionalni uticaj", kazao je Đurić.

  Savetnik predsednika je kazao da će se Tomislav Nikolić "aktivno uključiti" u kampanju uoči izbora, ali nije precizirao da li to podrazumeva odlazak na Kosovo.
   


  PULS NARODA