PRETRAGA

ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I ALBANIJE ZA MESEC DANA

 • r.micanovic
 • 17/08/2016 17:16
 • Pregleda: 304
 • http://rtvpuls.com/vesti/zajednicka_sednica_vlada_srbije_i_albanije_za_mesec_dana_/10990
 • BEOGRAD, 17.avgust - Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će Beograd u narednih mesec dana ugostiti premijera Albanije Edija Ramu, ali i albanske predstavnike sa Kosova i Metohije, a Radio Slobodna Evropa danas javlja da će dve vlade održati zajedničku sednicu u Nišu.

  Kako navodi taj radio pozivajući se na nezvanične izvore bliske Vladi Srbije, zajedničku sednicu vlada Srbije i Albanije inicirao je zvanični Beograd, ali detalji tog sastanka nisu još ugovoreni.

  Delegaciju Albanije trebalo bi da prevodi predsednik vlade Edi Rama, dok se pretpostavlja da na njemu verovatno neće učestovati predsednik Kosova Hašim Tači ili kosovski premijer Isa Mustafa, vec neki drugi kosovski politički predstavnici nižeg ranga.

  Slobodna Evropa je prenela da je koncept sastanka takav da ne bude samo dijalog država Albanije i Srbije, već i dijalog o odnosima Srba i Albanaca u regionu i da će zato biti pozvani i politički predstavnici Albanaca sa Kosova.

  Na tom sastanku, prenosi radio, učestvovaće srpski i albanski privrednici iz regiona, a spisak svih učesnika, uključujući političke predstavnike sa Kosova, još nije do kraja definisan.

  Jedna od glavnih tema susreta biće i jačanje privredne saradnje, a govoriće se i o odnosima Srba i Albanaca u regionu, kao i o zajedničkoj izgradnji autoputa Niš -Tirana, koja podrazumeva niz projekata u regionu.

  Vučić je juče sa američkim potpredsednikom DZozefom Bajdenom razgovarao i o odnosima Srba i Albanaca.

  Kako je preneo tokom zajedničkog obraćanja javnosti, Bajdena je informisao da će Srbija za mesec dana ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i albanske predstavnike sa KIM, te biznismene, jer Srbija želi da na biznis forumima i poslovnim sastancima razvija našu zemlju i obezbedi veći rast privrede, čuvajući državne i nacionalne interese.

   

  Vučić i Rama na biznis forumu u Nišu

  Premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama sastaće se za dva meseca u Nišu, gde će otvoriti srpsko-albanski Biznis forum, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.  
   
  Premijer Vučić je juče, tokom zajedničkog obraćanja javnosti sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, rekao da će za mesec dana ugostiti premijera Albanije, kao i albanske predstavnike sa KiM i biznismene.
   
  Srbija, rekao je Vučić, želi da na biznis forumima i poslovnim sastancma razvija zemlju i obezbedi veći rast privrede, čuvajući državne i nacionalne interese.
   
  U vladi Albanije za Tanjug kažu da su planirana dva sastanka premijera, jedan u Nišu, a drugi u oktobru u Beogradu, kad bi trebalo da učestvuju na Beogradskom bezbednosnom forumu.
   
  Na tom skupu će učestovati i pojedini predstavnici kosovske vlade, između ostalih i zamenik ministra za lokalnu samoupravu Bajram Gecaj. 
   
  Pojedini mediji, koje je preneo i Tanjug, neprecizno su ranije javili da će u Nišu biti održana zajednička sednica dve vlade, a ne biznis forum.

   

  Izvor: Tanjug