PRETRAGA

ZBOR NOVOG GUVERNERA CENTRALNE BANKE KOSOVA SKANDALOZAN

 • 03/04/2013 12:24
 • Pregleda: 434
 • http://rtvpuls.com/vesti/zbor_novog_guvernera_centralne_banke_kosova_skandalozan/1202
 • Centralna banka Kosova

  RIM, 03. april - Kosovski bankarski sistem je ugrožen jer je na mesto guvernera Centralne banke Kosova imenovana osoba suviše bliska vladi u Prištini, ocenio je u analizi sajt Oservatorio balkani (Ošervatorio Balcani e Caucaso). Izbor Bedrija Hamze, bivšeg ministra finansija i čoveka veoma bliskog Demokratskoj partiji Kosova (DPK) premijera Hašima Tačija, za guvernera Centralne banke Kosova skandalozan je i potvrđuje koliko je "manjkav sistem upravljanja" na Kosovu, naveo je taj sajt u analizi doskorašnjeg ekonomskog savetnika u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu (ICO) Andree Lorenca Kapusele.
  Bedri Hamza izabran je za guvernera 14. marta."Sposobnost Centralne banke da kritikuje ekonomsku politiku i budžet Vlade značajno je umanjena ukoliko je guverner politička ličnost, a kredibilitet njegovih javno datih izjava u potpunosti nestaje ako je on bio i ministar finansija aktuelne vlade", ukazao je Kapusela.Imenovanje političkih ličnosti na to mesto je, iako indirektan, težak oblik političkog uplitanja u rad centralne banke i otvara prostor za direktno mešanje, stoga je i dijametralno suprotno duhu statuta Evropske centralne banke, dodao je taj stručnjak.
  Kapusela ukazuje da bi u dobro uređenim sistemima, gde se nezavisnost centralne banke beskompromisno poštuje, ovakav izbor guvernera bio mnogo manje problematičan, ali u "defektnim" uređenjima njena nezavisnost je ugrožena i imenovanje političkih figura na čelo te banke izuzetno je opasno. Izvor: Beta
   


  PULS NARODA