PRETRAGA

ZSO ZA TRI DO PET MESECI

 • 15/12/2014 09:45
 • Pregleda: 233
 • http://rtvpuls.com/vesti/zso_za_tri_do_pet_meseci/5033
 • Branimir Stojanović

  GRAČANICA,15.decembar – Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović najavio je da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti uspostavjena za tri do pet meseci, jer je tako dogovoreno koalicionim sporazumom.On je, u emisiji “Slobodno srpski”, koja se emituje večeras na mreži srpskih televizija na Kosovu I Metohiji, objasnio da očekuje da će ZSO biti uspostavljena u roku koji je Srpska lista odredila koalicionim sporazumom koji je potpisan sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i Demokratskim savezom Kosova (DSK), a to je od tri do pet meseci. Stojanović je ukazao da predstoji da se dogovori statut ZSO na najvišem mogućem nivou, jer će on definisati ingerencije ove zajednice.Prema njegovim rečima to će biti teški pregovori, ali to pitanje mora da se reši.Stojanović međutim nije mogao da precizira šta će Srbi u kosovskoj vladi uraditi, ako se u tom roku ne formira ZSO.
  On je naveo da se u koalicionom sporazumu nalazi i da proces privatizacije ne može da se vodi bez Srba, a to, kako je rekao, ne važi samo za srpske sredine na Kosovu.On je rekao da očekuje zajednički rad Srba ne samo u institucijama, nego u svim segmentima društvenog života, jer je to nešto, što je Srbima preko potrebno.“Očekujem da se svi mi kao Srbi malo opametimo i da probamo da malo radimo zajedno. Nekako je među nama postojalo pravilo da što je manje Srba to smo više razjedinjeni i to smo više posvađani međusobno. Očekujem malo podrške od svih, posebno od onih kojima je iskreno stalo do opstanka ovog naroda i da sve ono što smo imali iza sebe malo gurnemo po strani i uspemo da se dogovorimo oko nekih stvari“, istakao je on. Stojanović je kazao da će, kao potpredsednik vlade, koodinirati aktivnosti ministarstva koje je dobila srpska zajednica – Ministrastvo za zajednice i povratak i Ministarstvo lokalne samouprave.
  "Nije broj ministarstava suštinski važan. Naša efikasnost i rezultati neće zavisiti od broja ministarstava već od toga kako budemo radili. Ako budemo jedinstveni napravićemo rezultate, a ako ne budemo nećemo ništa uraditi“, rekao je on.Stojanović koji je pre nekoliko dana podneo ostavku na mesto gradonačelnika Gračanice, zbog prelaska na funkciju potpredsednika kosovske vlade, rekao je da u proteklih godinu dana, koliko je bio na čelu ove opštine, dosta toga urađeno.
  "Postoji nešto važno što se desilo u simboličnom smislu, što mislim da ne može niko da negira, a to je da je sada u Gračanici moguće da imate srpsku zastavu na svakoj drugoj banderi i da nikome to ne smeta, da imate spomenik Miloša Obilića na najvidljivijem mestu u Gračanici, gde ga ranije nije bilo, niti je bilo govora da se on postavi i da mi na jedan način bez ustezanja pokazujemo svoj identitet. Pored te suštinski najvažnije stvari, koja se odnosi na očuvanje našeg identiteta, poboljšan je kulturni život u Gračanici, zatim smo renovirali skoro sve škole u opštini gde je uloženo oko 750.000 evra, koliko nije u poslednjih 15 godina“, rezmirao je svoj rad Stojanović.

   


  PULS NARODA