PRETRAGA

ĐURIĆ: NEZAPOSLENOST NAJVEĆI NEPRIJATELJ OPSTANKA SRBA NA KiM

 • 01/03/2016 16:57
 • Pregleda: 424
 • http://rtvpuls.com/vesti/djuric:_nezaposlenost_najveci_neprijatelj_opstanka_srba_na_kim/9171
 • LEŠAK, 01.mart - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je nezaposlenost najveći neprijatelj opstanka Srba na KiM i zbog toga je početak Godine preduzetništva u Srbiji obeležen posetom fabrici otkovaka "Lola Fot", koja predstavlja primer borbe protiv nezaposlenosti.

  Đurić je rekao da je Zavod Ivo Lola Ribar u Lešku u protekloj godini uz podršku Vlade Srbije uvećao svoju proizvodnju za 12 posto, da radi u dve smene po čemu je među retkima u Srbiji.

  Vlada Srbije, kazao je Đurić, u narednom periodu će nastaviti da pomaže ovu fabriku uvezujući je sa privrednim subjektima široim Srbije i pomažući joj da dođe i do inostranih tržišta.

  Direktor Kancelarije za KiM je kazao da je nezaposlenost najveći neprijatelj opstanka Srba na KIM i u drugim delovima zemlje.

  "Zbog toga početak Godine preduzetništva obeležavamo u jednoj uspešnoj fabrici, podsećajući na to da je Vlada Srbije pokrenula jednu inicijativu koja ima za cilj da kroz program Region uspeha omogući preduzetnim ljudima da i sami pokreću svoju proizvodnju, te se nadamo da će u budućnosti kooperanti ove fabrike biti i privatnici iz ovog kraja koji mislim da mogu mnogo da doprinesu u finalnoj proizvodnji", naveo je Đurić.

  Podseto je da je Kancelarija za KiM pomogla da Zavod Ivo Lola Ribar ponovo pokrene proizvodnju i stane na noge i da fabrika danas posluje potpuno samostalno, samoodrživo, bez državnih subvencija, plaća državi sve poreze i upošljava ljude.

  Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je uspeh Zavoda Ivo Lola Ribar još veći ako se uzmu u obzir administrativne i birokratske prepreke koje su nametnule privremene institucije u Prištini i neophodnost da se rukovodstvo i radnici fabrike snalaze za transfer i sirovina i finalnih proizvoda.

  On je rekao da je fabrika Ivo Lola Ribar vlasništvo radnika i Republike Srbije.

  "Nema nikakve sumnje da je svojinska struktura ovde potpuno jasna. Ova fabrika je vlasništvu Republike Srbije i radnika koji ovde proizvode. Kada je reč o budućnosti ove fabrike, isključivo možemo govoriti o rešenjima zasnovanim na ovim polaznim osnovama. Ono što ne pripada Prištini, Priština ne može ni da raspolaže time”, podvukao je Đurić.

  Direktor fabrike "Lola Fot" u Lešku Prvica Jevremović zahvalio je Đuriću na poseti, kao i saradnji Kancelarije za KIM kada je u pitanju funkcionisanje ove firme.

  "U prethodnom periodu fabrika je imala punu saradnju sa Kancelarijom za KiM za pokretanje i unapređenje proizvodnje. Razgovarali smo i o tekućoj problematici fabrike gde smo naišli na puno razumevanje, da će to biti uzeto u obzir, da nam se reše gorući problemi koji nas opterećuju zarad funkcionisanja fabrike, da radimo, povećavamo obim proizvodnje, proširimo kapacitete …imali su potpuno razumevanje za naše zahteve”, rekao je Jevremović.

  Fabrika otkovaka "Lola Fot" iz Leška, osnovana 1984. godine kao ogranak "Lola Sistema Beograd", specijalizovana je fabrika za proizvodnju rezervnih delova na bazi otkovaka od čelika.

  Trenutno upošljava oko 180 radnika i svoje proizvode, koji se koriste u mašinogradnji, brodogradnji, elektroprivredi, rudarstvu, automobilskoj i drvnoj industriji, proizvodi i plasira najviše za potrebe preduzeća u centralnoj Srbiji, poput "Agromehanike" iz Boljevaca, "Prve petoletke" iz Trstenika, rudarskih basena Kolubara i Bor.
   


  PULS NARODA