PRETRAGA

EU NASTAVLJA SA PODRŠKOM FORMIRANJU SPECIJALNOG SUDA

 • 01/03/2016 15:29
 • Pregleda: 267
 • http://rtvpuls.com/vesti/eu_nastavlja_sa_podrskom_formiranju_specijalnog_suda/9169
 • BRISEL, 01.mart - Evropska unija će nastaviti da pruža pomoć u cilju formiranja sudskih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, uključujući njihovo finansiranje, kako bi Specijalni sud za zločine koje su počinili pripadnici OVK počeo da radi tokom ove godine, rečeno je  u Briselu.

  "Pozdravljamo to što je prošle nedelje Kosovo zaokružilo neophodan pravni okvir u procesu formiranja sudskih veća Specijalnog suda i omogućavanja funkcionisanja Kancelarije specijalnog tužioca", rekla je za Tanjug portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

  Ona je podsetila da su decembra prošle godine vlade Holandije i Kosova završile pregovore o sporazumu kojim se regulišu odnosi između države-domaćina suda (Holandije) i buduće sudske institucije, tj. sudskih veća i Kancelarije specijalnog tužioca, koji treba da budu smešteni u Hagu.

  Kocijančič takođe navodi da će sudska veća Specijalnog suda, kao što je predviđeno zakonom koji je kosovska skupština usvojila avgusta prošle godine, imati nadležnost kada je reč o zločinima o kojima se govori u izveštaju Saveta Evrope i koji su se desili u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine.Specijalni sud će biti sastavljen od međunarodnih sudija, a radiće po kosovskim zakonima.

  izvor: TANJUG
   


  PULS NARODA