PRETRAGA

MINISTARSTVO KULTURE SRBIJE OSUDILO NAPAD NA CRKVU U BRODU KOD ŠTRPCA

 • internet
 • 22/07/2021 15:33
 • Pregleda: 14
 • http://rtvpuls.com/vesti/ministarstvo_kulture_srbije_osudilo_napad_na_crkvu_u_brodu_kod_strpca/34916
 • BEOGRAD, 22.jul - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je napad na Crkvu svetog Petra i Pavla u Brodu kod Štrpca, skrnavljenje i ispisivanje grafita OVK i ukazalo na povećan stepen uroženosti srpske verske i kulturne baštine na Kosovu.
   
  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, "uporedo sa agresivnom kampanjom zloupotrebe kulture i srpskog kulturnog i verskog nasleđa koju Priština vodi prema međunarodnim organizacijama, svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja objekata Srpske pravoslavne crkve".
   
  "Ovaj vandalski čin, koji predstavlja jasnu poruku pretnje, istovremeno raskrinkava dvoličnost Prištine u njihovom jalovom pokušaju prikazivanja stanja na Kosovu i Metohiji kao sigurnog za srpsko stanovništvo i spomenike kulture. Potpuno suprotno tim namerama da se takozvana lažna država predstavi kao toleralnta i multikulturalna, koja tobože garantuje prava svima, na ovaj način još jednom na delu pokazuje da nije u stanju da štiti crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve od kontinuiranih napada i nasrtaja", navodi se u saopštenju.
   
  Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je  i zahtev da se hitno rasvetli skrnavljenje crkve kod Štrpca i kažnjavanje počinilaca u cilju suprostavljanja ekstremizmu i nasilju.
   
  Izvor: Kosovo Online
   


  PULS NARODA