PRETRAGA

POPOVIĆ: MOGUĆNOST TUŽBE NE POSTOJI NI TEORETSKI

 • b.antic
 • 04/05/2021 14:39
 • Pregleda: 49
 • http://rtvpuls.com/vesti/popovic:_mogucnost_tuzbe_ne_postoji_ni_teoretski/33809
 • BEOGRAD, 04.maj - Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama. U pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji, navodi se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igora Popovića povodom izjava prištinskih političara da će tzv. Kosovo tužiti Srbiju za genocid.

  "Nezabeleženo je u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu", stoji u saopštenju.

  Popović smatra da "provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo je neuspešna kupovina vremena, jer i u Prištini znaju da je takav naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan".

  Popović je dodao da "takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija".

  On je ukazao da političari iz Prištine, baveći se ovakvim besmislicama, pokazuju da nemaju jasnu i realnu politiku, niti volju da grade politiku mira, već samo rade na rasplamsavanju separatističkih i ekstremističkih strasti.

  "Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i s toga je uzaludno što Priština bije unapred izgubljene bitke.

  Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast", navodi se u saopštenju.

  Izvor: Saopštenje


  PULS NARODA