PRETRAGA

RATIFIKACIJA SPORAZUMA O SPECIJALNOM SUDU NEUSTAVNA

 • m.milenkovic
 • 01/03/2016 12:52
 • Pregleda: 317
 • http://rtvpuls.com/vesti/ratifikacija_sporazuma_o_specijalnom_sudu_neustavna/9168
 • PRIŠTINA, 01. mart - Ratifikacija Sporazuma o osnivanju Specijalog suda za ratne zločine pripadnika bivše OVK samo potpisom predsednice Atifete Jahjage je neustavna i nalaže saglasnost i dve trećine poslanika u kosovskoj skupštini, prenosi prištinski list "Koha ditore". Sporazum o osnivanju suda između vlada Holandije i Kosova postignut je u januaru. List piše da kosovski Ustav zahteva da Skupština glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Pravnici u Prištini tvrde da sporazum o Specijalnom sudu spada u tu kategoriju.
  U ustavu Kosova piše da međunarodni ugovori treba da budu ratifikovani u Skupštini Kosova sa dve trećine poslanika. U članu 18 (Ratifikacija Međunarodnih Sporazuma), tačka 1, Ustava Kosova stoji:
  "Međunarodni sporazumi koji se tiču dole navedenih pitanja se ratifikuju sa dve trećine glasova svih poslanika Skupštine: (1) teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja; (2) prava i osnovne slobode; (3) članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama; (4) preuzimanje odgovornosti nad finansijskim obavezama od strane Kosova. Međutim, tačke 2 i 3 ovog člana omogućuju predsedniku Kosova da ratifikuje međunarodne sporazume, te da kasnije obavesti Skupštinu o svakom potpisanom međunarodnom sporazumu.
  Sporazum sa Holandijom Jahjaga je potpisala 4. februara, a kasnije ga je potpisao i Hašim Tači, u svojstvu ministra spoljnih poslova. Tači je u međuvremenu izabran za predsednika Kosova. Kako su preneli prištinski mediji, Tači je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom za Evropu i Evroaziju, Hojt Brajanom Jiom obećao da će biti okončano formiranje Specijalonog suda.
  "Sa gospodinom Jiom smo potvrdili okončanje formiranja Specijalnog suda i izrazio sam svoju posvećenost da će Kosovo nastaviti da produbljuje odlične odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mi ćemo nastaviti da radimo sa svim zapadnim partnerima za članstvo u NATO, liberalizaciju viznog režima i punu implementaciju evropske agende ", rekao je Tači. Mediji u Prištini navode da se prve optužnice u Specijalnom sudu čije će sedište biti u Hagu, očekuju u septembru.
   

   


  PULS NARODA