PRETRAGA

SELAKOVIĆ: EU DA IZVRŠI PRITISAK NA PRIŠTINU DA ISPUNI OBAVEZE

 • b.antic
 • 04/05/2021 18:37
 • Pregleda: 45
 • http://rtvpuls.com/vesti/selakovic:_eu_da_izvrsi_pritisak_na_pristinu_da_ispuni_obaveze/33814
 • MADRID, 04.maj - Nema prostora za pristup u kojem će Evropska unija Srbiji postaviti uslov za prijem kakav nijedna zemlja nije imala, poručio je danas u Madridu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da Srbija ne očekuje da EU od nje traži priznanje Kosova, već da izvrši pritisak na Prištinu kako bi ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

  Selaković je na zajedničkoj pres konferenciji s ministarkom spoljnih poslova Španije, upitan šta će Srbija učiniti ako EU bude zatražila priznanje nezavisnosti Kosova za pristup Uniji, odgovorio da je trenutna situacija takva da pet od 27 zemalja ne priznaje Kosovo.

  Dodao je da Kosovo, pored Španije, ne priznaju ni Kipar, Slovačka, Grčka i Rumunija, te da nema zvaničnog stava EU u vezi sa kosovskim pitanjem.

  Selaković je istakao da je Beograd privržen dijalogu, koji vidi kao jedino moguće rešenje i jedini način za pronalaženje političkog, diplomatskog rešenja uz poštovanje međunarodnog prava i nacionalnih interesa Srbije i Srba na Kosovu.

  “Siguran sam da nema prostora za takav pristup u kojem će Srbija biti zemlja koja će biti suočena sa uslovom koju niko nije imao. Zvaničan stav Srbije je da samo kompromis može biti jedino održivo rešenje, u kojem će obe strane dobiti dovoljno, a nijedna sve”, rekao je Selaković.

  Pristup u kojem Srbija mora da da sve, a da ne dobije ništa, pa čak ni poštovanje svojih nacionalnih interesa, nije prihvatljiv, naglasio je Selaković.

  Podsetio je da dijalog Beograda i Prištine traje već 10 godina, a da je pre osam postignut prvi Briselski sporazum, kojim su definisane četiri razliičite obaveze, tri za Beograd i samo jedna za Prištinu.

  Beograd je, ističe, ispunio sve svoje obaveze, ali Priština nikada nije ni počela da ispunjava jedinu koju je imala, uspostaljanje Zajednice srpskih opština.

  “Dijalogu je posredovala EU, kao što je i sada slučaj. Očekujemo od EU, ne da pita za nas da priznamo jednostranu proglašenu nezavisnost tzv Kosova, već da izvrši prtisak na Prištinu da ispuni obaveze koje je preuzela u dijalogu”, rekao je Selaković.

  Izvor: Tanjug

   


  PULS NARODA