PRETRAGA

TAČI: NEĆU BITI PREMIJER, VEĆ PREDSEDNIK KOSOVA

 • 12/01/2016 10:34
 • Pregleda: 327
 • http://rtvpuls.com/vesti/taci:_necu_biti_premijer_vec_predsednik_kosova/8648
 • PRIŠTINA, 12.januar - Potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da nikad više nikad neće biti  premijer, funkcija koju je obavljao u dva mandata, već da će prema koalicionom sporazumu sa DSK biti predsednik Kosova, preneo je danas sajt TV Kljan Kosova.

  Tači je, u emisiji Batona Hadžijua "Zona B", rekao da je u dva mandata bio premijer i sada očekuje da prema dogovoru sa koalicionim partnerom Demokratskim savezom Kosova bude izabran za predsednika.

  Tači je rekao da veruje da će koalicioni partner DSK ispuniti obećanje iz sporazuma i da će biti izabran za predsednika Kosova.

  "Taj sporazum predviđa da u ustavom određenom roku bude izabran novi predsednik, a prema političkom sporazumu ja ću biti predsednik", rekao je Tači.

  Dodao je da parlament još uvek nije odredio datum glasanja, ali da će to biti najdalje do kraja marta.

  Upitan ko bi mogao da ga zameni na čelu Demokratske partije Kosova, Tači koji je i jedan od osnivača te stranke, nije naveo ni jedno ime, ali je rekao da je aktuelni predsednik kosovskog parlamernta Kadri Veselji "čovek koji je doprineo izgradnji državnosti Kosova", i dodao da se ipak ne zna da li će Veselji biti budući lider DPK.

  Na temu osnivanja Asocijacije srpskih opština, Tači je rekao da je Ustavni sud bio jasan i da je "osnivanje Asocijacije prihvatljivo ako bude osnovana u skladu sa Ustavom Kosova".

  Osvrćući se na proteste opozicije, on je rekao da "subota 9. januar nikako nije trebalo da se desi" i dodao da ljudi imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje i revolt ali na demokratski način.

  "Korisćenje molotovljevih koktela je neodgovorno i opasno" rekao je.

  "Republika se ne brani nasiljem, ni molotovljevim koktelima, niti tako što će se od Amerike, EU, NATO-a i Albanije stvarati neprijatelji", rekao je Tači i dodao da "možemo da se ne slažemo, ali ne smemo reagovati nasiljem". Izvor: Tanjug


  PULS NARODA