Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČIĆ: POSTIGNUT NEKAKAV DOGOVOR, ZSO PRIORITETNA OBAVEZA

03/18/2023 23:21 Redakcija RTV Puls

OHRID, 18.mart – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, nakon nove runde pregovora na najvišem nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, da je na tim sastancima trebalo da se postigne dogovor o implementacionom planu i da je “nekakav dogovor postignut”.


„Zadovoljan sam zbog toga. Ali ovo neće biti sve. Važno je da se kaže da će ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili postati deo pregovaračkog okvira za obe strane i jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji koji će sasvim sigurno morati da bude proširen”, objasnio je on i dodao da njemu ne bi smetalo da bude ovakav.

Ukazao je da, osim važne tačke da je primljeno k znanju činjenica da će EU staviti to kao sastavni deo pregovaračkog okvira, da je za Srbiju je od velikog značaja što je kao prioritetna obaveza stavljena ZSO i to u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima.

„Zbog toga sam zaista zadovoljan. Još se govori o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama… Ali će plan morati sasvim sigurno da se nadograđuje“, naglasio je on.

Istakao je da ni danas nije ništa potpisao.

Rekao je da zna i očekuje da će albanska strana insistirati na tome da on nije ništa potpisao večeras.

„I nisam ni danas ništa potpisao“, naglasio je.

Dodao je da su i on i Aljbin Kurti jasno stavili do znanja, svako na različite načine, svoje crvene linije, ali da je napravljen dobar pomak, u konstruktivnoj atmosferi i da će nešto krenuti da se radi.

„Nije bio dan D, ali je bio ok dan“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra građanima predstaviti svaku tačku i objasniti šta se zbivalo tokom razgovora i šta sledi.

„Od ponedeljka i utorka biću spreman da primim na konsultacije sve parlamentarne grupe, da vidimo da li da idemo sa nekim opštim aktom u parlament…“, rekao je Vučić.

Naveo je u narednim mesecima sledi sigurno ozbiljan i ne lak posao.

„Videćemo, ja verujem da će prištinska strana ispuniti ili krenuti da ispunjava obavezu formiranja ZSO, što je navedeno ’pod odmah’. Da li će ili neće, ne znam. Ako mi budemo želeli da istrajemo na našem EU putu, naš napredak biće cenjen i kroz to koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ako je moguće da posle teških razgovora o nepopularnim stvarima, kaže da ima zrno zadovoljstva – on može to da kaže.

„Imali smo pristojan razgovor uprkos brojnim neslaganjima. Konstruktivan, uz zahvalnost evropskim predstavnicima na korektnosti“, rekao je Vučić.

Šef EU diplomatije Đuzep Borelj i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas su se u Ohridu odvojeno sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a zatim je usledio trilateralni sastanak koji je trajao sedam sati.


Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.