Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

22 GODINE OD ZLOČINA U CERNICI

05/28/2022 9:28 superadminpuls

CERNICA, 28.maj – Pre 22 godine u selu Cernica ispred lokalne prodavnice dok je kupovao sladoled zajedno sa svojim stricem ubijen je četvorogodišnji Miloš Petrović. Njegov brat Lazar Petrović posmatrao je ovaj tragičan događaj. On i dalje živi u Cernici, gde će danas parastos žrtvama ovog zločina u crkvi Svetog Ilije služiti vladika Teodosije i vladika Ilarion.

Naizgled običan dan u košmar je pretvorio napadač koji je na Srbe otvorio rafalnu paljbu, a nakon toga pobegao niz reku. Osim četvorogodišnjeg Miloša ubijeni su i njegov stric Vojin Vasić i Tihomir Trifunović.

„Tog dana bili smo u Koretištu kod ujaka. Kada smo se vratili, stric nas je pozvao da odemo do prodavnice da nam kupi sladoled. Oni su izašli pre mene tri minuta, a onda sam ja krenuo za njima. Pre prodavnice nalazi se most, stigao sam do njega kada se začuo rafal. Pao je prvi mrak pa nije moglo najbolje da se vidi, ali sam video da se nešto dešava ispred prodavnice. Mene je zgrabio jedan stariji čovek i sakrio iza nekog zida. Bio sam na desetak metara od mesta na kom je moj brat ubijen. Sledeće čega se sećam je da sam se probudio kod rođaka u kući. Sutradan sam bio svestan šta se dogodilo. To je najveći gubitak u našem životu. Ljudi i danas ovaj masakr opisuju kao simbol stradanja“, priča Lazar Petrović za Kosovo onlajn.

Ne može, dodaje, da se pomiri sa tim da počinilac ovog zločina nije procesuiran, iako su pronađeni svi potrebni dokazi.

„Kao mnogi zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i ovaj je prošao bez kazne“, kaže brat Miloša Petrovića.

Miloš je imao samo četiri godine kada je ubijen i on je najmlađa žrtva terorista na Kosovu. Lazar za brata kaže da je bio razdragan i veseo dečak. Navodi da niko ne želi da napusti Cernicu. Njegovu porodicu za ovo mesto vezuju i žrtve.

„U tom napadu poginuo je i moj stric Vojin Vasić, a strina Blagica Vasić poginula je kada je minirana njihova porodična kuća. Naša familija nažalost dala je tri žrtve. Od 1999. do 2003. godine u Cernici ubijeno je sedmoro ljudi, među njima je i naš učitelj Mile. Svi su bili nevine žrtve i stradali su samo zato što su Srbi“, govori Lazar Petrović.

Dodaje da su meštani Cernice navikli da budu oprezni gde god da su i da ih tišina zapravo plaši. Lazar se nada da će njegov brat Miloš, kao i sve žrtve na Kosovu živeti kroz priču.

„Pravda je spora, ali dostižna“, zaključuje on.

Lazar Petrović radi u osnovnoj školi „Branko Radišević“ kao nastavnik ruskog jezika, a Cernicu vidi kao svoj jedini dom.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.