Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VULETIĆ: PORUKE VUČIĆA U UN U PRAVOM TRENUTKU, OČEKUJEM PROMENU STAVA ZAPADA PREMA SITUACIJI NA KOSOVU

09/22/2023 15:55 Redakcija RTV Puls

SEVERNA MITROVICA 22. septembar – Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je za Kosovo onlajn da je govor koji je juče održao predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija došao u pravom trenutku, a da će poruke o važnosti poštovanja međunarodnog prava i principa, kao i pozicija Beograda kada je reč Kosovu odjeknuti jače nego ranije, s obzirom na izazove sa kojima se ceo svet suočava.
“U Vučićevom obraćanju ključna reč bila principijelnost, zapravo ukazivanje na činjenicu da je slučaj Kosova i način na koji je taj slučaj tretiran od strane Zapada bio presedan koji je svet uvukao i dozvolio da sve dođe u današnju situaciju koja je na ivici pucanja i, rekao bih, globalnog rata”, kazao je Vuletić.

Dodaje da je ključna poruka Vučićevog govora bila poziv da se principijelno svi drže povelje UN.

“Ono što treba istaći jeste da u samom govoru, sadržinski posmatrano, nije bilo mnogo novog u odnosu na ono što smo mi imali prilike više puta da slušamo od predsednika. Ono što jeste bitno i što je novina jeste kontekst, mislim na mesto sa koga su te reči izgovorene i vreme u kome su izgovorene. Sada, te iste reči, koje su pre pet godina zvučale kao nekakva fraza, dobijaju novi značaj i mogu potencijalno da imaju mnogo veću snagu nego što su imale pre nekoliko godina ili kada su izgovarane u Srbiji”, ističe Vuletić.

Naglašava da mu se čini da je to najbitnije, kada je reč o jučerašnjem govoru.

“Mislim da je vreme kada je ovo rečeno, momenat kada će biti više sluha za to o čemu je predsednik juče govorio. On je to ponavljao više puta i više puta samo imali prilike da čujemo da obe strane treba da se uzdrže, odnosno da je krivica podeljena. Ovoga puta rekao bih da je ovo bio pravi momenat kada će biti više otvorenosti za ono što Srbija poručuje”, smara Vuletić.

Dodaje da veruje da će nakon jučerašnjeg govora Vučića pred GS UN, ali i onoga što se dešava na terenu na Kosovu i što se dešavalo u Briselu, nakon neuspeha poslednje runde dijaloga, biti određenih pomaka.

“Ne možemo to očekivati baš preko noći, jedna vrsta strpljenja je neophodna. Verujem da će se u narednom periodu promeniti mnogo toga kada je reč o politici Zapada prema situaciji na Kosovu”, naveo je Vuletić.

Smatra da sve izgovoreno u ovom trenutku može da donese određeni benefit Srbiji u razgovorima koji se vode između Beograda i Prištine.

“Ovo je trenutak kada je Srbija, odnosno njen predsednik mogao jasno i glasno da kaže ono što je rekao, a što je principijelan stav koji je Srbija stalno zastupala. I svesni smo i mi i predsednik da to što je rekao teško da će promeniti svet, ali je rečeno u trenutku kada Srbiji može da donese značajan benefit u razgovorima između Beograda i Prištine, može da da veliki doprinos poziciji Srbije i poziciji Srba na Kosovu”, ističe Vuletić.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.