Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

GUDŽIĆ: ETNIČKI MOTIVISANI NAPADI NA SRBE REZULTAT ZAPALJIVE RETORIKE PRIŠTINE

07/11/2024 10:03 Redakcija RTV Puls

GRAČANICA, 11. jul – Analitičar iz Gračanice Aleksandar Gudžić istakao je da su sve učestaliji etnički motivisani napadi na Srbe na Kosovu rezultat zapaljive retorike koju vodi kosovska vlada poslednjih godina, ali i narativa u poslednjih 25 godina “da su Srbi krivi za sve”.
Kako je istakao, život i politka na Kosovu se mogu podeliti na dva dela.

“Političku scenu i život na Kosovu možemo podeliti na dva dela. Jedan je teorija, drugi je praksa. U praksi Kosovo ima odlične demokratske zakone, ali se oni u praksi ne primenjuju”, rekao je Gudžić.

Naglasio je da su na udaru albanskih ekstremista često SPC i imovina Srba.

“Napadi na Srbe do danas uglavnom nisu dobili epiog. Kosovo je možda jedina oblast na svetu gde privatna imovina nije svetinja. Samo na Kosovu je moguće da neko uzurpira nečiju imovinu i da za to ne snosi posledice. Bezbroj je primera gde su kosovski Albanci falsifikovali dokumenta i prisvojili srpsku imovinu. I danas postoji veliki broj Srba koji vodi sporove pred kosovskim, ali i međunarodnim institucijama, da bi dokazao vlasništvo nad svojom imovinom”, dodaje Gudžić.

Kako navodi, podatak od 68 etnički motivisanih napada na Srbe od početka godine ne čudi, s obzirom na zapaljivu retoriku Prištine i premijera kosovske vlade Aljbina Kurtija, ali, dodaje, takav naratv se mogao na Kosovu čuti i pre dolaska Kurtija na vlast, odnosno u proteklih 25 godina.

Udžebinik iz Istorije za decu osnovne škole, ističe Gudžić, je pravi primer kakvo raspoloženje vlada među kosovskim Albancima po pitanju Srba.

“Što se tiče napada na Srbe, oni su nuspojava i rezultat ekstremne i retorike koju vodi Aljbin Kurti poslednjih godina, ali i jednog narativa koji se poslednjih 25 godina gradi na Kosovu, o isključivo srpskoj krivici za sve ono što se događalo devedesetih godina. Najbolji premer tog narativa i toga koliko on vodi u propast je činjenica da njihov udžebenik iz istorije počinje slikom Adema Jašarija, a prva lekcija je masakr u Račku i sve ono što se dogodilo devedesetih. Sve je postavljeno crno i belo, da su za sve krivi Srbi. Naravno, to ne odgovara istini, jer je kao za ljubav, i za rat potrebno dvoje, ili više strana, u ovom slučaju je to trougao međunarodne zajednice, kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Sve je to rezultat zašto se nastavljaju etnički motivisani napadi na Srbe”, rekao je Gudžić.

Naglasio je da postoje slučajevi kada Srbi ne žele da prijave etnički napad bilo koje vrste iz dva razloga. Prvi je strah, a drugi jer su svesni da slučaj neće dobiti epilog.

“Neki se Srbi odluče da prijave, a znam i neke slučajeve gde nisu odlučili da prijave nasilje. Verovatno iz straha, ili jer ne žele da dalje produbljuju te nesporazume, verovatno se rukovode činjenicom da, ako se povuku, da će sve to prestati”, zaključio je Gudžić.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.