Ako želite da čitate svoje članke pre 2022. kliknite na dugme Arhiva Vesti

VUČEVIĆ: SRBIJA SIGURNIJA OD VEĆINE EVROPSKIH DRŽAVA

07/26/2024 13:37 Redakcija RTV Puls

BEOGRAD, 26. jul – Premijer Srbije Miloš Vučević kazao je da nema nikakva saznanja i pokazatelje da je Srbija bila na koji način ugrožena po pitanju nekog ekstremizma i terorizma.
„Što se tiče bezbednosne situacije, ja sam razgovarao i sa direktorom BIA Orlićem i sa direktorom vojno bezbednosne agencije generalom Jovanićem. Nemamo nikakva saznanja i pokazatelje da je Srbija bila na koji način ugrožena po pitanju nekog ekstremizma i terorizma. Naravno da pratimo sve one koje bi mogli predstavljaju potencijalnu opasnost, analiziramo sve što se dešava, ne samo kod nas u državi, nego u regionu, Evropi i svetu“, kaže on.

Vučević ističe da je vrlo izazovno polje kontra-obaveštajnog rada i pitanja bezbednosti, a uvek na ivici da ne bude aktivnost državnih organa koji dovode u pitanje ljudska prava i slobodu.

„ Juče smo u parlamentu imali razgovor da niko ne sme da predstavlja borbu države protiv verskog ekstremizma i radikalizma, borbu protiv jedne vere ili jednog naroda. Kao što je bio neki stranaka koji su u Raškoj oblasti, ili kako oni kažu Sandžaku, predstavili da kad smo se borili protiv oni koji zloupotrebljavaju konkretno slučaju, Islam, i za to dobili kao država podršku Islamske zajednice u celosti, da ne ulazim sada u njihovu organizacionu strukturu, da neko predstavi da taj napad bio na Bošnjake ili u pripadnike muslimanske veroispovesti, apsolutno ne. To je bila borba protiv onih koji zloupotrebljavaju Islam, i koji su sramota, bez obzira dao je su Bošnjaci, Srbi ili neke nacionalnosti“, poručuje Vučević.

Po tom pitanju nema igre, dodaje on, i oko toga ne sme biti greški, jer je pitanje mira i suživota suštinsko pitanje za svaku državu, a svakako za državu koja je prošla teške trenutke i ovaj region ne tako davno.

„Što se tiče bezbednosti u zemlji, rekao bih da smo mi sigurniji od većine evropskih država. Niko ne može da isključi da neće biti pokušaja da neko ugrožava bezbednost, ali sam siguran da naši organi, bezbednosne agencije, civilu i vojnu, naravno Ministarstvo unutrašnjih poslova, brižljivo prate sve ono što se dešava i da imamo odgovor. Ali živimo u vremenu velikih tenzija, pokušaja proširenja konflikta, po različitim osnovama, vrlo izazovno po pitanju bezbednosti, ali apsolutno demantujem taj tekst iz britanski medija, koje je nas okarakterisao kao nebezbednu“, istakao je on.

Vučević je podvukao da se ne slaže sa izjavom i stavom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

„Srpska vlada, naše institucije, predsednik Republike, i svi državni organi vode računa o bezbednosti i naših građana i gostiju Republike Srbije“, poručio je Vučević.

Izvor i foto: Kosovo Online

Preuzimanje i objavljivanje vesti, fotografija i audio/video materijala u produkciji RTV Puls nije dozvoljeno bez saglasnosti autora i navođenja izvora.